Читај ми!

Постигнут договор са Турском – Шведској и Финској отворен пут ка чланству у НАТО

Фински председник Саули Нинисте објавио је да су се Хелсинки и Стокхолм решили несугласице са Анкаром чиме је отворен пут за пријем две скандинавске земље у НАТО.

Саули Нинисте огласио се након састанка три стране у Мадриду уочи почетка самита НАТО, јавио је фински лист Хелсингин саномат.

"Имали смо детаљан састанак са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и шведском премијерком Магдаленом Андерсон, уз подршку генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга", навео је у свом саопштењу Нинисте.

"Као резултат тог састанка, наши министри спољних послова потписали су Меморандум о разумевању између наших земаља којим се потврђује подршка Турске позивању Финске и Шведске да се придруже НАТО-у на овонедељном самиту у Мадриду", истиче се у саопштењу финског председника.

Додаје се да ће се конкретни кораци приступање Финске и Шведске НАТО-у договорити међу НАТО савезницима у наредна два дана.

Анкара је блокирала пријем Хелсинкија и Стокхолма у Алијансу пре свега због њиховог става према Радничкој партији Курдистана коју турске власти сматрају терористичком организацијом.

Шта су Шведска и Финска обећале

У меморандуму, Шведска и Финска су се да ће истражити и предузети мере да зауставе финансирања Радничке партије Курдистана и регрутације људи за потребе те организације.

Осим тога, Финска и Шведска ће се ефикасно и темељно позабавити нерешеним захтевима Турске за депортацију или екстрадицију осумњичених за тероризам, узимајући у обзир информације, доказе и обавештајне податке које је обезбедила Турска, стоји у меморандуму.

Две нордијске земље су се обавезале да ће успоставити и неопходни билатерални правни оквири који би олакшао процес усклађивања са Европском конвенцијом о екстрадицији.

У меморандуму који су потписали највиши дипломатски представници три земље, Финска и Шведска су се, поред осталог, обавезале да ће обезбедити да државни регулаторни оквири за извоз оружја омогуће испуњење нових обавеза према савезницима у складу са њиховим статусом чланица НАТО.

Столтенберг: Шведска и Финска - можда најбржи улазак у НАТО

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је процес разматрања пријава Шведске и Финске за улазак у алијансу веома брз, што би, како је истакао, требало да буде сигнал Русији да су врата НАТО отворена за друге земље.

"Ово је веома очигледан сигнал Москви да су врата НАТО отворена", рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре.

Столтенберг је додао да је ситуација с апликацијама Шведске и Финске постала "можда најбржи процес" у разматрању захтева земаља за чланство у НАТО.

Бајден и Џонсон поздравили споразум

Амерички председник Џо Бајден поздравио је вечерас постизање споразума Турске, Шведске и Финске.

"Честитам Финској, Шведској и Турској на потписивању трилатералног меморандума. То је кључни корак да НАТО позове Финску и Шведску, које ће ојачати нашу алијансу и појачати нашу колективну безбедност и сјајан начин да се започне самит", написао је Бајден на Твитеру.

Вест о постизању споразума поздравио је и британски премијер Борис Џонсон.

"Фантастична вест на почетку самита НАТО-а. Чланство Шведске и Финске допринеће да наш сјајни савез буде јачи и безбеднији", поручио је Џонсон у објави на Твитеру.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво