Читај ми!

Хаос на немачким аеродромима – могу ли гастарбајтери да помогну

Дуги редови, изгубљени пртљаг, отказани летови... На немачким аеродромима тренутно влада прави хаос због недостатка особља. Влада жели да помогне довођењем радника из иностранства - али то баш није тако лако.

"Хаос са коферима" о којем се последњих дана толико говори, за много путнике је можда и најмањи проблем. Њих на аеродромима тренутно чека толико изненађења, а у ручном пртљагу пре свега треба да имају једну ствар - време.

Проблем је тај што су током пандемијских година компаније драстично смањиле број запослених или што су многи од њих пронашли друге послове. Према подацима Немачког економског института (IW), на аеродромима у Немачкој недостаје више од 7.000 радника.

Поред тога, пандемија још није ни близу краја: због великог броја заражених коронавирусом, компанија "Луфтханза" отказала је 3.000 летова у шпицу сезоне годишњих одмора. Авио-компанија "Изиџет" само је у Берлину отказала хиљаду летова.

Велики изазови

Иако се немачка влада не сматра одговорном за то, она сада жели да краткорочно помогне. Министарства саобраћаја, рада и унутрашњих послова формирала су радну групу, али изазови су велики.

Један од главних проблема је неопходна безбедносна провера. Проверу ручног пртљага и контролу путника савезна министарка унутрашњих послова Ненси Фезер ни у ком случају не жели да препусти неквалификованим помагачима из иностранства, што је потврдио и њен портпарол Максимилијан Кал.

"На безбедносним контролама то не долази у обзир, јер су за то неопходни обука и поштовање безбедносних стандарда: могуће је само за једноставније послове, као што је отпремање пртљага", наводи Кал.

Нарочито много радника недостаје за контролу пртљага и путника, па се поставља питање да ли проблем уопште може да се реши планираним довођењем радне снаге из иностранства.

Захтевне безбедносне контроле

Један сезонски радник који у пољу бере шпаргле, разликује се од радника који ради на тако осетљивом месту као што је аеродром. Тај други, без обзира где је распоређен, мора да буде апсолутно поуздан у безбедносно-техничком смислу и мора бити детаљно проверен.

Према подацима неамачког Министарства унутрашњих послова, савезне покрајине су задужене за те провере и оне обично трају две недеље.

План је да се доведе око 2.000 радника из земаља које нису чланице ЕУ, углавном из Турске. Та земља је добар избор, јер због постојећег споразума о придруживању између ЕУ и Турске, правне препреке нису толико велике, као у случају неких других земаља.

Пристојан смештај и тарифни уговори

Али, ни све то ситуацију не чини једноставнијом. Немачки министар рада Хубертус Хајл захтева да радници из иностранства добију одговарајуће, па макар и временски ограничене уговоре и да имају пристојан смештај.

Проблем с лошим колективним смештајем за запослене у месној индустрији покушао је да се реши још у време претходне власти, и сада не требало поново да се појави на неком другом месту.

Још увек је нејасно колико брзо сва та питања могу да се разјасне и колико брзо нови "гастарбајтери", како их неки зову, уопште могу да дођу. Од тога зависи и колико стрпљења путници који иду на одмор треба да спакују у своје кофере.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво