Читај ми!

Г7: Разматрамо ограничење цене руске нафте; 4,5 милијарди за борбу против глади

Лидери Г7 сагласили су се да ће истражити могућност увођења забране транспорта руске нафте која се продаје по вишим ценама, пренео је "Ројтерс" који је имао увид у заједничко саопштење. "Позивамо све земље сличних ставова да размотре да нам се придруже", наводи се у саопштењу. Лидери су се сагласили и да се боре против несигурности у дистрибуцији хране за шта ће издвојити четири и по милијарде долара.

На овогодишњем самиту Г7, који се одржава у дворцу у Гармиш-Партенкирхену у Немачкој, доминантна тема био је рат у Украјини и економске последице тог сукоба.

Ројтерс, који је имао увид у заједничко саопштење лидера Г7, преноси да ће група најразвијенијих држава размотрити ограничење цена, како би спречили Москву да профитира од рата у Украјини због којег су повећане цене енергената.

Извор из америчке администрације рекао је Ројтерсу да би ограничење цене нафте коју би друге земље плаћале Русији "ограничило ресурсе који су Путину потребни за вођење рата и повећале стабилност и сигурност на светском тржишту нафте".

Договорено је и да се уведе забрана на увоз руског злата као део пооштравања санкција Москви, навео је један званичник ЕУ. 

Осим тога, лидери Г7 су одлучили да се боре против глади на светском нивоу, за шта ће издвојити четири и по милијарде долара.

Половину тог новца ће обезбедити САД, навео је виши амерички званичник, а новац ће отићи на борбу против глади у 47 земаља.

У саопштењу се наводи да су лидери Г7 посвећени стварању "климатског клуба" како би учврстили сарадњу у области климатских промена.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво