Читај ми!

Самит Г7: Уз Украјину колико треба, без решења како да спрече прилив новца од нафте у Русију

Циљеви лидера Групе седам најразвијених држава јесу да Русији ограниче приходе од енергената и истовремено ублаже последице по економије најбогатијих земаља и остатка света. Другог дана годишњег самита у Немачкој, чланице Г7 најавиле су и дугорочну подршку Украјини – све док то буде потребно.

Лидери Г7 су одржали и онлајн састанак са украјинским председником Володимиром Зеленским који је од њих тражио да учине све како би се рат окончао пре зиме. Пре свега тражио је системе противваздухопловне одбране али и пооштравање санкција Русији.

"Оно што ме је заиста погодило последњих дана јесте доследност, наша решеност и континуирано јединство земаља Г7. Нема договора који председник Зеленски заиста може да прихвати. У таквим околностима, земље Г7 које подржавају Украјину морају да помогну Украјинцима да поново изграде своју економију, да извозе житарице и наравно, морамо да им помогнемо да се одбране. И то је оно што ћемо наставити да радимо", изјавио је британски премијер Борис Џонсон.

Лидери Г7 су на данашњем састанку покушали да донесу и мере којим би ограничили цену нафте, пре свега да смање прилив новца Русији која, упркос томе што Запад избегава куповину руске нафте, вишеструко зарађује у односу на прошлу годину због скока цене.

Амерички предлог је да се Русија примора да земљама који су велики купци, попут Индије, нафту продаје по нижој цени. За сада ова мера није усвојена јер, пре свега Немци, сумњају како би се она спровела.

Али, с друге стране, из Беле куће јављају да они уводе санкције које се тичу робе која долази из Русије, нарочито на ланце снабдевања који се тичу наменске индустрије.

"Остајемо јединствени у подршци Украјини против руске агресије. Све наше земље воде политику која је у великој мери усклађена и верујем да је то добра порука. Доносимо тешке одлуке и такође смо веома опрезни, помажемо Украјини колико год је то могуће, водећи рачуна да избегнемо конфликт Русија–НАТО. То је суштина, да будемо одлучни и да истовремено разумемо потребе времена у ком живимо", рекао је немачки канцелар Олаф Шолц.

На самиту у дворцу Елмал данас су се лидерима Г7 придружили и лидери Индије, Индонезије, Сенегала, Јужне Африке и Аргентине. Али, упркос очекивањима, није дошло до неке новине у увођењу нових мера које се тичу сузбијању климатских промена.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи