Читај ми!

Пројекат Г7 од скоро 500 милијарди евра као алтернатива кинеском "Појасу и путу"

Први дан самита Г7 у Немачкој обележио је предлог пројекта вредног скоро 500 милијарди евра којим би се парирало кинеском "Појасу и путу". Високи званичници Европске унијe истакли су да треба бити опрезан у вези са потенцијалним санкцијама на увоз руског злата.

Лидери Г7 састали су се у јужној Немачкој на тродневном самиту који је осмишљен да покаже јединствен одговор тог блока на руски напад на Украјину и "нарастајући утицај Кине у свету".

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је да ће Брисел мобилисати 300 милијарди евра приватних и јавних средстава током пет година за финансирање инфраструктуре у земљама у развоју као део напора Г7 да се супротстави кинеском пројекту "Појас и пут" вредном више билиона долара.

Са Фон дер Лајеновом сложио се италијански премијер Марио Драги рекавши да су потребна велика улагања у гасну инфраструктуру у земљама у развоју.

Сасвим је јасно да ћемо у садашњој ситуацији имати краткорочне потребе које ће захтевати велика улагања у гасну инфраструктуру у земљама у развоју и другде", рекао је Драги током заједничке лидера земаља чланица Г7.

Бела кућа наводи да иницијатива настоји да искористи 200 милијарди долара америчких инвестиција у наредних пет година, заједно са сличним износом од савезника из Г7, како би се подстакао развој инфраструктуре у земљама са нижим и средњим приходима.

Додаје се да ће већина средстава доћи из приватног сектора, државних фондова и глобалних развојних фондова, а не директног новца пореских обвезника.

Међу првим иницијативама су инвестиција од две милијарде долара у соларну фарму у Анголи на југозападу Африке, 320 милиона долара за изградњу болница у Обали Слоноваце, на западу Африке и 40 милиона долара за промовисање регионалне трговине енергијом у југоисточној Азији.

Мишел: Прво заштитни механизам па санкције на увоз руског злата

Председник Европског савета Шарл Мишел био је опрезан у погледу одлуке Британије, Сједињених Држава, Јапана и Канаде да забране увоз тек ископаног или прерађеног руског злата, преноси Ројтерс.

"Треба да видимо да ли је могуће циљати злато на начин који би погодио руску економију, а истовремено да не нанесемо штету нама самима", рекао је Мишел на конференцији за новинаре.

ЕУ, која планира да забрани увоз већине руске нафте од краја године, такође има резерве у вези са настојањем САД за широко ограничење цене нафте како би се ограничили приходи Москве од тог енергента.

Такозвани "изузетак од цене" могао би да функционише кроз механизам за ограничавање или забрану осигурања или финансирања за испоруке руске нафте изнад одређеног износа.

То би, како творци плана мисле, могло спречити ефекте преливања на земље са ниским приходима које се боре са високим трошковима хране и енергије.

Мишел је рекао да ће лидери Г7 разговарати о техничком механизму који би имао ефекат ограничења цене нафте кроз услуге у вези са нафтом и осигурањем извоза. 

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи