Читај ми!

Представнички дом усвојио Закон о контроли оружја, нове поделе или победа на Бајденовом столу

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је значајан закон о безбедности оружја по први пут у три деценије, и послао га председнику Џоу Бајдену, од кога се очекује да га потпише.

Представнички дом је гласао са 234 према 193 за закон, дан након што је одлука Врховног суда широко проширила права у вези са оружјем.

Ниједан представник из редова демократа није био против, док је 14 републиканаца подржало ту меру.

Подржале су га главне групе за спровођење закона и његово усвајање је био редак пораз за америчке произвођаче оружја и Националну оружарску асоцијацију (НРА).

Акција Представничког дома уследила је после гласања у Сенату касно у четвртак, где је закон усвоје са 65 гласова за и 33 против, уз подршку 15 републиканаца, укључујући лидера мањине у Сенату Мича Меконела.

Контрола оружја је дуго била предмет подела у Сједињеним Државама, а вишеструки покушаји да се уведу нове контроле продаје оружја су пропадали све до те одлуке.

Усвајање закона које су неке демократе окарактерисале као скроман први корак уследило је после масовних убистава прошлог месеца у супермаркету у Буфалу у Њујорку и основној школи у Увалдеу у Тексасу.

Пелоси: Снажан корак 

"Законодавство... укључује неколико снажних корака за спасавање живота, не само од ужасних масовних пуцњава, већ и од свакодневног масакра оружаних злочина, самоубистава и трагичних несрећа", рекла је председница Представничког дома Ненси Пелоси током дебате.

Напомињући да је оружје постало водећи "убица деце у Америци", Пелоси је истакла да Конгрес сада мора да иде даље и да законски донесе више промена у погледу провере прошлости продаје оружја и ограничења на "наоружање великог капацитета".

Предлог закона предузима неке кораке у погледу провере прошлости тако што омогућава приступ, по први пут, информацијама о злочинима које су починили малолетници.

Такође, сузбија продају оружја купцима који су осуђени за насиље у породици и обезбеђује ново федерално финансирање државама које примењују законе о "црвеној застави" који имају за циљ да уклоне оружје од људи који се сматрају опасним за себе и друге.

Група за контролу оружја Брејди описала га је као "најјачи закон о превенцији оружаног насиља у последњих 30 година" и навела да је "100 људи убијених оружјем сваког дана" у Америци. Многе од тих смрти су, наводе, последица самоубиства.

"Данас они (демократе) долазе након слободе америчких грађана из Другог амандмана који поштују закон", рекао је представник Џим Џордан, републиканац у Правосудном комитету Представничког дома, мислећи на уставно право на "држање и ношење оружја" за које конзервативци тврде да би требало да буде широко заштићено.

Дубоке поделе 

У четвртак је Врховни суд укинуо ограничења државе Њујорк на ношење пиштоља изван куће. Суд је утврдио да је закон, донет 1913. године, неуставан.

Та пресуда и закон о безбедности оружја илуструју дубоку поделу око ватреног оружја у Сједињеним Државама.

НРА, најмоћнији лоби за оружје у земљи, прогласило је судску пресуду "монументалном победом" америчких власника оружја.

У петак је та Асоцијација напала предлог закона који је усвојио Конгрес, назвавши га "бесмисленом" мером контроле оружја која "ће само нарушити права оних који поштују закон".

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво