Читај ми!

Врховни суд САД поништио историјско право на абортус

Највиша америчка судска инстанца поништила је пресуду стару 50 година која је легализовала абортус у целој земљи, због чега ће милиони жена изгубити законско право на побачај.

Суд је поништио одлуку из 1973. године у поступку "Роу против Вејда" чиме је технички укинуо федерално уставно право на побачај у Америци.

Америчке државе сада могу појединачно да одлучују о легалности побачаја и могућност да доносе законе којима се абортус забрањује.

"Сматрамо да Устав не даје право на абортус и овлашћење да се регулише питање абортуса мора да се врати грађанима и њиховим изабраним представницима", наводи се у образложењу пресуде.

Пресуда, коју је подржало шест судија Врховног суда а три су била против, заснована је на републиканском закону државе Мисисипи који забрањује абортус након 15. недеље трудноће.

Федералне судије су у свој пресуди навеле да одлука заснована на случају "Роу против Вејда" дозвољава извођење абортуса пре него што би фетус био одржив ван материце, између 24. и 28. недеље трудноће, била погрешна, јер, како се истиче, Устав САД не помиње посебно право на абортус.

Радна верзија пресуде, коју је написао конзервативни судија Семјуел Алито наговестила је да ће суд вероватно поништити универзално право на абортус, процурила је у мају, што је изазвало политичку олују.

Очекује се да ће 26 савезних држава извесно забранити абортус.

Бајден: Тужан дан за суд и државу

Председник САД Џо Бајден оценио је да после одлуке Врховног суда САД да су здравље и живот америчких жена у опасности.

"Ово је тужан дан за суд и за државу", рекао је Бајден у обраћању у Белој кући после пресуде, додајући да је она враћа Америку 150 година уназад.

Позвао је бираче да пошаљу своје представнике у Конгрес САД који ће радити да кодификује право на абортус у облику федералног закона.

Тедрос Адханом Гебрејесус, шеф Светске здравствене организације истакао је да је "веома разочаран" поништавањем значајне пресуде америчких судова о абортусу, "Роу против Вејда". 

"Веома сам разочаран, јер женска права морају бити заштићена. Очекивао бих да Америка штити таква права", рекао је Гебрејесус Ројтерсу на маргинама самита Комонвелта у Руанди.

Ватикан подржао одлуку суда

Ватиканска академија за живот подржала је одлуку Врховног суда САД о абортусу, рекавши да је то изазов за цео свет да размисли о "животним питањима".

Ватиканско одељење јеу свом саопштењу истакло да одбрана људског живота не може бити ограничено на права појединца јер је живот "ствар широког друштвеног значаја".

"Чињеница да је велика земља са дугим демократским традиција променила свој став по овом питању, такође је изазов за цео свет", наводи се у саопштењу Академије.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво