Читај ми!

Сенат усвојио историјски закон о контроли наоружања, сенку бацила пресуда Врховног суда

Измене закона које су усагласили републиканци и демократе, а којима се уводи строжа контрола куповине и поседовања оружја у САД прошао је гласање у Сенату. Врховни суд је, међутим, за то време проширио права на оружје пресудом да Американци имају уставно право да носе оружје на јавном месту ради самоодбране.

У Сједињеним Државама влада дубока подела због контроле наоружања: Док се једни позивају на животе деце изгубљене у масовним пуцњавама, попут оне у Јувалдеу, други се позивају на Други амандман на амерички устав који штити право на поседовање оружја.

Предлог закона у Сенату, изгласан је јуче са 65 према 33 гласа и представља први значајан пропис о контроли наоружања који је усвојен у Сједињеним Државама током последње три деценије.

"Овај двопартијски закон ће помоћи у заштити Американаца. Деца у школама и заједницама ће бити безбеднија због њега. Представнички дом треба одмах да гласа о овом закону и да ми га пошаље на потврђивање", поручио је председник Џозеф Бајден после гласања.

Предлог закона подржало је 15 републиканаца, и свих 50 демократа, а иако се у предлогу закона не налазе све рестрикције које су демократе желеле, попут забране продаје аутоматског оружја, договор са републиканцима о овом питању је историјски.

Из Представничког дома, у коме већину имају демократе, поздрављен је овај закон и наведено је у саопштењу да ће он бити разматран током данашњег дана, а да ће гласање уследити што је пре могуће.

Републиканци из Представничког дома најавили су да неће гласати за предлог, али њихова подршка није потребна за усвајање закона.

Закон који је јуче прошао у Сенату предвиђа темељније безбедносне провере за купце оружја млађе од 21 године, строже услове за продавце оружја и више новца за савезне државе и локалне власти које треба да побољшају безбедност у школама и лечење менталних проблема.

Ношење пиштоља у јавности ради самоодбране 

Врховни суд Сједињених Држава је истог дана први пут прогласио да Устав штити право појединца на ношење пиштоља у јавности ради самоодбране, дајући значајну победу заговорницима права на оружје.

Пресуда 6-3, са конзервативним судијама у већини и либералним судијама које нису биле сагласне са одлуком у мањини, поништила је ограничења савезне државе Њујорк на ношење скривеног пиштоља изван куће.

Суд је утврдио да је закон, донесен 1913. године, прекршио право особе на "држање и ношење оружја" према Другом амандману америчког Устава.

"Пресуда је у супротности и са здравим разумом и Уставом и требало би да нас све дубоко узнемири. У светлу ужасних напада у Бафалу и Јуваледу, као и дневних инцидената оружаног насиља који не завршавају на насловницама, морамо да као друштво урадимо више, а не мање, да заштитимо наше суграђане", поручио је Бајден.

Од почетка 2022. године у школама у Сједињеним Државама забележено је готово тридесет напада ватреним оружјем.

У школи у Јувалдеу, Тексасу, убијено је 19 деце старости 9 и 10 година и две наставнице. Нападач је био тинејџер који је себи за 18. рођендан купио оружје.