Читај ми!

Хаос на аеродрому у Лондону, планина пртљага и отказани летови

Хаос на аеродромима у Великој Британији се појачао пошто је "Изи џет" отказао хиљаде летова током лета, док су се путници на аеродрому Хитроу у Лондону суочили са отказима изазваним "планином пртљага". Током викенда је на стотине путника остављено да чека око три сата како би преузело торбе, без објашњења особља.

У међувремену, аеродроми који ограничавају летове могли би да се суоче са правним изазовима услужних компанија да надокнаде трошкове регрутовања особља које можда више није потребно.

"Мислим да ће бити неких изазова, претпостављам правних, у вези са стављањем ограничења на авио-компаније. Запослили смо довољно људи за летњи распоред и они су скратили распореде, тако да сада имамо превише људи", рекао је за Ројтерс Ворвик Брејди, извршни директор компаније за авио-услуге Свиспорт.

Министарство саобраћаја и Управа за цивилно ваздухопловство рекли су превозницима прошле недеље да преиспитају распореде и осигурају да се летови "испоручују", пошто је недостатак особља након затварања довео до тога да авио-компаније и аеродроми нису у стању да прате повећање броја путника, услед укидања ограничења у вези са ковидом.

"Изи џет" је саопштио да је као одговор на накнадна ограничења летова на два своја највећа аеродрома, Лондон Гетвик и Амстердам, "проактивно консолидовао" велики број летова како би клијентима дао времена да прегледају путовања и понудили прилику да поново резервишу.

То ће вероватно утицати и на летове са других аеродрома.

"Постоје изазови широм Европе и у другим деловима мреже. Али то је нешто на чему морамо да порадимо... Имали смо прекиде у Паризу, имали смо изазове на Гетвику, имали смо изазове и у Женеви", рекао је извршни директор компаније Јохан Лундгрен.

Авио-компанија је саопштила да не може да обезбеди тачан број летова које намерава да откаже, али да ће вероватно обавити око 90 одсто од 160.000 колико је понудила у лето 2019.

То сугерише да би, упркос повећању потражње, око 11.000 летова "Изи џета" могло бити укинуто у наредним месецима. А број путника у априлу и мају ове године порастао је за седам пута у односу на 2021.

Компанија је навела да очекује да ће већина клијената моћи поново да резервише алтернативне летове, од којих ће многи бити истог дана када су првобитно планирали да путују. Авио-компанија је, такође, потврдила да ће клијенти бити обавештени што је пре могуће о летовима које намерава да откаже у наредним месецима.

"Текуће изазовно радно окружење је, нажалост, наставило да утиче, што је резултирало отказима", рекао је Лундгрен.

Без намере подизања цена 

"Изи џет" је саопштио да не намерава да подиже цене као резултат отказаних летова, што ће вероватно довести до веће потражње за мањим бројем седишта. Акције авио-компаније пале су у понедељак ујутро за 3,5 одсто.

"Рајан ер" је утрљао со на рану објавом да покреће стотине "спасилачких летова" за разочаране клијенте на аеродромима у Уједињеном Краљевству према летњем распореду, пошто су их ривали, укључујући "Бритиш ервејз" и ТУИ, као и "Изи џет" смањили.

У међувремену, Хитроу је замолио превознике на терминалима 2 и 3 да смање око 10 одсто распореда, како би помогли да се ограниче проблеми који су довели до гомилања пртљага хиљада путника током викенда без захтева.

Аеродром је саопштио да је само 30 летова и 5.000 путника погођено, након што су се многи суочили са изгубљеним или одложеним торбама са међународних летова.

"Извињавамо се безрезервно због поремећаја са којима су се путници суочили током овог викенда. Технички проблеми који утичу на системе за пртљаг довели су до тога да смо донели одлуку да затражимо од авио-компанија које раде на терминалима 2 и 3 да консолидују своје распореде у понедељак, 20. јуна. Ово ће нам омогућити да минимизирамо утицај и тражимо од свих путника да провере код својих авио-компанија најновије информације", изјавио је портпарол Хитроуа.

Брегзит и одбијање

Како су се у сектору распламсали аргументи о разлозима хаоса, "Изи џет" је саопштио да је недавно одбио око 8.000 пријава држављана ЕУ који више нису имали право да раде за компанију у Великој Британији због Брегзита.

"Пре пандемије смо одбили вероватно око два одсто људи због националности... а тај број је [сада] око 35-40 одсто", рекао је Лундгрен.

Новозапослени су, у међувремену, чекали додатних месец дана да добију званичне потврде, уз дуге безбедносне провере које су продужиле процес на 14 недеља.

Штрајк на бриселском аеродрому довео је до отказивања свих летова из белгијске престонице.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво