Читај ми!

Холандски премијер се извинио ветеранима из Сребренице

Холандска влада, са премијером Марком Рутеом на челу, извинила се стотинама бивших војника послатих у Сребреницу током рата у Босни и Херцеговини.

Холандски премијер Марк Руте рекао је да су холандске трупе биле недовољно опремљене да, како је рекао, "зауставе масакр" и да је од њих тражено да изврше "немогућ задатак".

Раније су холандске власти инсистирале на кривици Уједињених нација, јер наводно нису пружиле ваздушну подршку.

Ипак, говорећи пред ветеранима у војној бази у централној Холандији у суботу, Руте је припадницима мировних снага "Dutchbat III" рекао да њихова опрема и војна подршка коју су добили током мисије у Сребреници нису били адекватни.

"Данас се извињавам у име холандске владе свим женама и мушкарцима мировних снага. Свима вама овде и онима који данас нису са нама, са највећим могућим уважавањем и поштовањем за начин на који сте наставили да покушавате да урадите праву ствар, под веома тешким околностима, чак и када то заиста више није било могуће", рекао је Руте ветеранима.

Поред извињења, војницима који су служили у Сребреници уручена је и бронзана медаља части.

Церемонија је одржана после извештаја објављеног прошле године о искуству око 850 војника који су били у саставу холандског батаљона.

Холандски премијер Вим Кок поднео је оставку 2002. године, када су оштро критиковане холандске власти због тога што су слале војнике у опасну зону без одговарајућег мандата или потребног оружја.

 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво