Читај ми!

Почетак лета на "тачки кључања" – рекордно високе температуре на западу Европе

Изузетно високе температуре ваздуха погодиле су западну Европу. Шпанија бележи највише ранoлетњe температурамe у последње четири деценије, док је једна област Француске забранила манифестације на отвореном. Суша мучи италијанске фармере. У Португалији најтоплији мај за скоро 100 година.

Температуре би требало да достигну 40 до 42 степена Целзијуса у Мадриду и Сарагоси, у централној и источној Шпанији, саопштила је национална метеоролошка агенција (АЕМЕТ). Тако високе вредности на Целзијусовој нису виђени тако рано у години још од 1981.

Региони на северу Италије ризикују да изгубе до половине своје пољопривредне производње због суше, рекао је лоби фарме, јер језера и реке почињу опасно да опадају, угрожавајући наводњавање.

Федерација италијанских комуналних предузећа, "Утилиталија", упозорила је ове недеље да најдужа река у земљи, По, доживљава најнижи водостај у последњих 70 година, због чега су многи делови огромног, северног пловног пута потпуно пресушили.

Због повећане потражња за клима-уређајима, топлотни талас притиска и електроенергетске системе земаља западне Европе.

Ризик по здравље

У Француској, власти западне префектуре Жиронде са седиштем у Бордоу, забраниле су јавне догађаје, укључујући концерте у затвореним просторима без клима-уређаја.

"Сада су сви суочени са здравственим ризиком", рекао је префект Жиронде Фабијен Бучио радију Франс Блу.

Температуре у многим областима Француске по први пут су ове године достигле 40 степени, а очекује се да ће данас достићи врхунац, до 42 степена. Рекордна ноћна температура за јун, 26,8 Целзијуса, забележена је у Тараскону, на југу Француске.

Ђацима је наложено да остану код куће, док су ограничења брзине смањена у неколико француских региона, укључујући околину Париза, како би се смањиле емисије издувних гасова и накупљање штетног смога.

Британска метеоролошка служба саопштила је да је петак био најтоплији дан у години у Уједињеном Краљевству до сада, са температурама изнад 32 степена Целзијуса у неким деловима југоистока.

Паркови, базени и плаже били су препуни, а док су многи уживали у дану забаве и слободе након две године периодичних ограничења пандемије, док су неки били забринути због климатских промена.

Битка са ватеном стихијом у Шпанији

Ватрогасци се боре са шумским пожарима у неколико делова Шпаније, а најтеже су погођени Каталонија у источној Шпанији и покрајина Замора близу западне границе са Португалијом.

У Замори се у пепео претворило између 8.500 и 9.500 хектара шуме.

Облак врелог ваздуха поштедео је у Португалију, где температуре нису биле високе као у другим европским земљама, а Лисабон ће вероватно достићи 27 степени Целзијуса.

Међутим, прошли месец је био најтоплији мај у последње 92 године, саопштила је тамошња метеоролошка агенција. Упозорено је да већи део територије пати од тешке суше.

Акумулације у Португалији имају низак ниво воде, а брана Бравура која је најтеже погођена, има само 15 одсто свог капацитета.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво