Читај ми!

Врховни суд Јапана: Држава није одговорна за нуклеарну несрећу у Фукушими

Врховни суд у Токију пресудио је у корист државе у спору у којем је око 3.700 интерно расељених лица присиљених на бекство из подручја у околини нуклеарне централе "Фукушима 1" тужило државу за пропусте у доношењу релевантних безбедносних прописа захваљујући којима, тврде они, је могло да буде спречено катастрофално изливање радијације након удара цунамија у марту 2011. То је прва одлука највише инстанце, која ће вероватно имати значајни утицај на исход других сличних спорова који се тренутно воде.

Врховни суд у Токију одбио је обједињену жалбу становника префектуре Фукушима који су били присиљени на евакуацију и десетогодишњи живот ван својих домова након хаварије у нуклеарној централи "Фукушима 1".

Њу је 11. марта 2011. проузроковао велики цунами, настао као последица монструозног земљотреса снаге девет степени Рихтера, чији је епицентар био испод морског дна у Пацифику на 70 километара од јапанске обале.

Реч је о четири различите тужбе које је у градовима Фукушима, Ћиба, Маебаши и Мацујама колективно поднело укупно око 3.700 грађана.

С обзиром на то да је пред судовима у Јапану још око 30 предмета у којима подносиоци тужбе захтевају одштету од државе уверени да је и она одговорна за пропусте направљене у планирању, конструисању и раду уништене нуклеарне електране, ова пресуда, прва коју је донео Врховни суд, је практично преседан који може имати велику утицај на друге сличне судске процесе.

Нуклеарна централа "Фукушима 1" је у власништву приватне компаније "Токијске електропривреде" ("ТЕПЦО") и судско веће састављено од четири судије је 17. јуна одлучило да постоји добар разлог за веровати да продор морске воде у постројење не би било спречено ни да је држава успела да претходно компанији наметне строжије мере заштите.

Оно је, стога, одбацило релативно скромни одштетни захтев у висини од 1,4 милијарде јена (милион евра, по садашњем курсу).

Цунами таласи висине између 13 и 15 и по метара запљуснули су централу "Фукушима 1" и уништили њено напајање струјом, укључујући ту и генераторе који су као резерва требало да буду укључени у случају пада струјне мреже. Нестанак струје значио је да реактори не могу да буду хлађени.

Дошло је до прегревања, што је потом довело до топљења језгра са нуклеарним горивом, експлозије прегрејаних гасова у три реактора и изливања великих количина радијације.

Подносиоци четири тужбе тврдили су да је, због ранијих сличних удара цунамија у истом региону било могуће предвидети да ће у блиској будућности нуклеарна постројења на обали могу постати жртве великог таласа, те да се несрећа могла избећи изградњом већег одмбрамбеног зида и другим методима, као што су постављање резервних генератора на већим висинама, да је држава донела строжије прописе и боље вршила надзор спровођења прописа о безбедности.

До сада, ниже инстанце суда у Јапану донеле су 12 пресуда у корист подносиоца тужбе и 11 у корист тужене стране, јапанске државе.

У поменутих тридесетак предмета од државе одштету тражи укупно више од 12.000 грађана.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи