Читај ми!

Минстер, готово 200 свештеника осумњичено за злостављање малолетника

Најмање 196 свештеника у немачкој католичкој бискупији Минстер сумњичи се за сексуално злостављање малолетника између 1945. и 2020. године, наводи се у саопштењу универзитета у том граду, где су сумирани налази.

Универзитет у Минстеру, чији је тим више од две године спроводио студију коју је наручила бискупија у западној Немачкој, саопштио је да се најмање 196 свештеника у католичкој бискупији Минстер сумњичи за сексуално злостављање малолетника између 1945. и 2020. године.

Како наводи АП, то је само додатак на већ откривене случајеве у другим бискупијама који су потресли цркву у земљи.

Додаје се да су католички званичници годинама заташкавали скандале или су само површно интервенисали.

"Бискупи и други званичници били су у неким случајевима у великој мери обавештени о злостављању", рекао је коаутор студије Томас Гросболтинг.

Прецизира се и да 196 свештеника осумњичених за злостављање чини око четири одсто свих у епархији између 1945. и 2020. године.

Аутори студије навели су да су око пет одсто њих били "серијски" насилници, а да је сваки од њих био одговоран за више од 10 дела.

Додаје се да је било најмање 610 жртава, али се страхује да је њихов стварни број вероватно осам до десет пута већа.

Међутим, већина свештеника осумњичених за злостављање само је премештена на други положај, без умањивања пасторалних дужности, показало је истраживање.

АП подсећа да је извештај, који је у јануару наручила Минхенска надбискупија, за нерешавање случајева злостављања прозвао низ бивших и садашњих црквених званичника.

Наводи се да је међу њима и пензионисани папа Бенедикт, који је као кардинал Јозеф Рацингер био надбискуп у Минхену и Фрајзингу од 1977. до 1982. године.

Према извештају који је 2018. наручила Црква, њих најмање 3.677 били су жртве свештенства у Немачкој између 1946. и 2014. године, а више њих било је млађе од 13 година.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара