Читај ми!

Први круг парламентарних избора у Француској, левичари и Макронов савез "раме уз раме"

У првом кругу парламентарних избора у Француској, левичарски савез "Нупес" освојио је 25,9 одсто гласова, колико је добила и алијанса "Заједно" председника Макрона, док је десница Марин ле Пен освојила 19 процената, показала је излазна анкета Ифоп-Фидусијала. Излазност је, према проценама, 47,5 одсто, најнижа у време Пете Републике, односно од 1958. године.

Први круг парламентарних избора одржава се у Француској. Французи су гласали за кандидате за 577 посланичких места.

Новоформирана левичарска коалиција "Нупес" освојила је 25,9 одсто гласова, колико је добила и алијанса "Заједно" председника Емануела Макрона.

"Национално окупљање" Марин ле Пен освојило је 19 процената, док је коалиција Републиканаца и странке УДИ добила 11,4 одсто, показала је излазна анкета Ифоп-Фидусијала.

Међутим, према истим анкетама, предвиђа се да ће расподела посланичких мандата бити у корист Макроновог савеза, који ће имати између 275 и 310 места, испред левице са 180 до 210.

Очекује се да ће кандидати Макроновог савеза победити у већем броју округа, чиме би задржали већину у парламенту, пише Фигаро.

Са друге стране, Ројтерс преноси да ће у изборном систему са два круга гласања бити тешко предвидети да ли ће Макрон имати већину у парламенту. 

Излазност је, према проценама, у првом кругу била 47,5 одсто, што је најнижа стопа у време Пете Републике, односно од 1958. године, истиче Фигаро.

У други круг избора, који ће бити одржан 19. јуна, пласираће се они који добију највише гласова.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво