Читај ми!

За смену шведског министра правде недостајао један глас

Шведском министру правде Моргану Јохансону није изгласано неповерење које је покренула опозиција. За изгласавање неповерења недостајао је један глас који није желела да дâ једна независна посланица у Риксдагу.

Морган Јохансон је "преживео" гласање о неповерењу које су покренуле опозиционе странке у шведском парламенту.

За неповерење министру правде у мањинској влади коју чине социјалдемократе, гласала су 174 посланика Риксдага, док је 97 посланика било против. Од гласања се уздржалo 70 посланика, а одсутно је било осам чланова парламента. За доношење одлуке потребно је 175 гласова.

Гласање о неповерењу било је важно и за будућност шведске владе, пошто је премијерка Магдалена Андерсон навела да ће, у случају изгласавања неповерења Јохансону, цела влада поднети оставку.

То је Шведску, која је недавно аплицирала за чланство у НАТО-у, могло да уведе у нову политичку кризу за мање од годину дана откако је актуелна мањинска влада изабрана.

Магдалена Андерсон је након гласања изјавила да је изгласавање неповерења могло да има велике последице, пренео је шведски јавни сервис СВТ. 

"Ако желите да рушите министра због политике, није у питању само критика упућена одређеном министру већ целој влади, и то опозиција зна. Одлучили су да створе неизвесност у тренутку када је Шведској потребно јединство", навела је Андерсонова.

Независна посланица Амине Какабавех, чији је глас био кључан за изгласавање неповерења, рекла је током преподнева за СВТ да је одлучила да ће се уздржати од гласања.

На питање како ће одлука независне посланице бити примљена у Турској, која се противи шведском чланству у НАТО-у, Магдалена Андерсон је одговорила да је Турској јасно да влада није учинила никакве уступке Какабавехој.

Турски медији пренели су да је шведска опозиција гласањем о неповерењу покушала да убеди владу да прекине везу са Амине Какабавех која је курдског порекла.

Амине Какабавех је раније рекла да ће подржати владу уколико буду подржали Курде и не буду их сматрали припадницима терористичких организација.

Након тога је премијерка Андерсон обећала да ће Шведска проширити сарадњу са Сиријском демократском унијом (СДУ), партијом коју Турска сматра делом ПКК, који обе земље сматрају терористичком организацијом. Међутим, Шведска не сматра да је СДУ део ПКК.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи