Читај ми!

Гебрејесус: Деца данас, попут мене некада, одрастају у рату и глади

Светска здравствена скупштина, највише тело за доношење одлука Светске здравствене организације (СЗО), завршила је своје 75. годишње заседање у Женеви. Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус истакао је у свом завршном обраћању да сваке године више од 5.000.000 деце или не преживи сопствено рођење или умре пре петог рођендана од болести које се могу спречити.

"Почео сам недељу говорећи о свом искуству одрастања у рату и трајним последицама које је то имало на мене. Данас има деце која, попут мене, широм света одрастају у рату, глади, сиромаштву и сталној опасности од болести", рекао је Тедрос Адханом Гебрејесус на затварању годишњег заседања скупштине СЗО у Женеви.

Истакао је да сваке године више од 5.000.000 деце или не преживи сопствено рођење или умре пре петог рођендана од упале плућа, дијареје, маларије и других болести које се могу спречити.

"Та деца су разлог зашто смо овде. Они су разлог зашто се окупљамо да замислимо бољи свет, здравији све, безбеднији свет, праведнији свет", нагласио је Гебрејесус.

Нагласио је да та деца морају бити мотивација за све да, након што се врате у своје земље, примене све договорене ланове и стратегије и наставе да раде у корист здравља и мира.

Усвојена Глобална стратегија за превенцију и контролу инфекција

Светска здравствена скупштина је последњег дана заседања усвојила Глобалну стратегију за превенцију и контролу инфекција, која има за циљ да умањи опасност од нових заразних болести и унапреди спремност здравствених система да реагују у ванредним ситуацијама.

Резолуција, која долази у време када је ковид 19 показао кључну улогу добре превенције и контроле заразних болести у заштити људи, пружа 13 препорука државама чланицама.

Раније ове недеље, СЗО је објавила први глобални извештај о инфекцијама, превенцији и контроли, напомињући да ће у сиромашнијим земљама 15 од 100 људи који посете здравствену установу отићи са новом инфекцијом.

Такође, процењују да ће половини светских здравствених установа недостају основне залихе воде.

Скупштина Светске здравствене организације (СЗО) је пре неколико дана изгласала и резолуцију која осуђује руске војне акције у Украјини за које тврде да су довеле до ванредне здравствене ситуације.

Резолуција је усвојена са 88 гласова "за" и 12 "против", уз 53 уздржаних, иако се на годишњим заседањима скупштине СЗО одлуке доносе углавном консензусом.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво