ЕЦДЦ: Ризик од ширења мајмунских богиња низак за општу популацију

Европска агенција за превенцију и контролу заразних болести (ЕЦДЦ) у процени ризика поводом појаве мајмунских богиња у неколико земаља Европе навела је да се болест "не шири лако међу људима", а да се преношење са човека на човека дешава током блиског контакта са инфективним осипом или капљичним путем.

Европска агенција је навела да је зараза у Европи избила углавном током сексуалних односа. 

"На основу епидемиолошке процене ЕЦДЦ, вероватноћа ширења мајмунских богиња код особа које имају више сексуалних партнера у ЕУ се сматра високом. Иако је већина случајева у тренутним епидемијама имала благе симптоме болести, вирус мајмунских богиња може изазвати тешку болест у одређеним групама становништва као што су мала деца, труднице, особе са ослабљеним имунитетом", наводи се у процени.

Додаје се да се укупан ризик оцењује као умерен за особе које имају више сексуалних партнера и низак за ширу популацију.

Из ЕЦДЦ су навели да је лечење ове болести углавном симптоматско и да укључује превенцију и лечење секундарних бактеријских инфекција.

Додаје се да се вакцина против великих богиња може да створи одређени имунитет након излагања блиским контактима са повећаним ризиком од тешке болести, а да су антивирусни лекови су потенцијалне опције лечења у тешким случајевима.

Из ЕЦДЦ препоручују да сви заражени мајмунским богињама треба да остану изоловани док њихов осип потпуно не зацели, избегавајући контакт са имуносупресивним особама и кућним љубимцима.

Они који су имали блиске контакте са зараженима треба да сами прате развој симптома до 21 дан од последњег излагања зарази.

Закључује се и да постоји "потенцијални ризик" од преношења вируса мајмунских богиња са човека на животињу иако у Европи до сада није потврђен ниједан случај инфекције кућних љубимаца или дивљих животиња.

Мајмунске богиње регистроване су у неколико земаља Европе, а јутрос су први случајеви забележени и у Словенији и у Чешкој.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво