Читај ми!

Багдад у облаку прашине, пешчана олуја паралисала Ирак

Ирак је привремено затворио аеродроме и јавне зграде због девете пешчанe олуја која је погодила ту земљу од средине априла.

Више од 1.000 људи хоспитализовано је у понедељак са респираторним проблемима, саопштило је ирачко министарство здравља.

Авиони су приземљени и у суседном Кувајту по други пут овог месеца. Друга јака пешчана олуја за мање од недељу дана такође се спустила на главни град Саудијске Арабије, Ријад.

Главни град Ирака, Багдад, био је обавијен облаком прашине, а улице које су обично загушене саобраћајем су углавном пусте и окупане наранџастим светлом.

Ирачки премијер Мустафа а Кадхеми наредио је обуставу свих радова у државним институцијама осим здравствених и безбедносних служби, наводећи лоше климатске услове и, како је рекао, долазак "насилних пешчаних олуја".

Ваздушни саобраћај је привремено био обустављен на међународним аеродромима у Багдаду, Арбилу и Наџафу.

Ирак је због климатских промена, како преноси Гардијан, једна од пет најугроженијих земаља света.

Министарство животне средине упозорило је да би Ирак у наредне две деценије могло да има у просеку 272 дана са пешчаним олујама годишње, што би се повећало на више од 300 до 2050. године.

Почетком маја стотине Ирачана потражило је помоћ у болницама због проблема са дисањем, а аеродром у Багдаду је обуставио летове на неколико сати пошто је густа пешчана олуја погодила Ирак, пети пут за месец дана.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи