Читај ми!

Лидери на форуму у Давосу, инфлација и рецесија главне теме

Политички и пословни лидери састали су се на Светском економском форуму у Давосу у тренутку када се инфлација налази на највишем нивоу у великим економијама, укључујући САД, Велику Британију и Европу.

Немачки вицеканцелар Роберт Хабек истакао је да су у току најмање четири кризе које су испреплетене.

"Имамо високу инфлацију, имамо енергетску кризу, имамо недостатак хране и имамо климатску кризу. Не можемо да решимо проблеме ако се концентришемо само на једну од криза", упозорио је Хабек.

Нагласио је током панел дискусије да се плаши да ће свет упасти у глобалну рецесију са огромним ефектом на глобалну стабилност, ако ниједан од проблема не буде решен.

Генерална директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева рекла је да су рат, пооштрени финансијски услови и шок цена, посебно хране, "потамнили" изгледе у последњих месец дана.

Упитана на панелу да ли очекује рецесију, Георгијева је одговорила да је не очекује у овом тренутку, али да то не значи да она не долази у обзир.

Председница Европске централне банке Кристин Лагард, која ће у уторак говорити у Давосу, упозорила је да су раст и инфлација на супротним путевима јер све већи притисци на цене обуздавају економску активност и уништавају куповну моћ домаћинстава.

"Рат Русије и Украјине би се могао показати као прекретница за хиперглобализацију. То би могло да доведе до тога да ланци снабдевања постану мање ефикасни неко време и током транзиције и да створи упорније притиске трошкова за привреду", навела је Лагард у блогу.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара