Читај ми!

Затворена биралишта у Аустралији - либерали Скота Морисона губе власт

Опозициона Лабуристичка партија води на парламентарним изборима у Аустралији, показују првe пројекције. Досадашњи премијер Скот Морисон усликан је како напушта резиденцију Кирибили, после вести да ће Ентони Албанез бити следећи председник аустралијске владе.

Скот Морисон изгубио је изборе у Аустралији, пошто је освојио 52 места, а следећи премијер долази из редова лабуриста са освојених 72 мандата, показују прве излазне пројекције. Остале листе које су прешле цензус освојили су од 1 до 8 посланичких места, наводи Еј-Би-Си. 

Још увек није познато да ли ће му за формирање владе бити потребна коалиција са независним посланицима и мањим странкама.  

Становници Аустралије, њих више од 17,2 милиона људи гласало је за сва места у Представничком дому и нешто више од половине места у Сенату.

Премијер и влада бирају се у Представничком дому парламента, који има 151 посланика. То значи да је једној странци потребно најмање 76 места да би формирала већинску владу.

Премијер Аустралије Скот Морисон и опозициони лидер Ентони Албанез гласали су јутрос након што су последња два дана кампање обишли приградска насеља у Сиднеју.

"Тражим подршку народа јер знам да се ова земља суочава са јаким и тешким и изазовним временима и оно што Аустралији треба је неко ко зна да управља новцем, зна како да се носи са интересима наше националне безбедности, зна како да буде у стању да крене напред и обезбеди ту јаку економију јер јака економија значи и јачу будућност", поручио је Морисон након гласања.

Ентони Албанез је рекао да Аустралијанци желе промену владе, за коју је рекао да нема чиме да се "поноси".

"Довео сам нас у позицију у којој смо у најгорем случају данас конкурентни. Овде смо у лову. У четвртој четвртини желим да шутирам са ветром у леђа, и верујем да имамо ветар у леђа", рекао је Албанезе о својим шансама на изборима.

Последњи дани предизборне кампање протекли су углавном у знаку економских тема, националне безбедности, климатских промена и здравства, док су теме људских права и слобода, положаја аутохтоних народа или унапређења образовања, добиле тек мрвице пажње највећих странака уз већ виђене међусобне оптужбе две најјаче политичке опције.

Док су се лабуристи фокусирали на нагли раст инфлације и спори раст плата, Морисон је најнижу незапосленост у земљи у скоро пола века ставио у центар своје кампање.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво