Читај ми!

Сукоби у Триполију – два премијера, много војски и (ни)једна држава

Аутомобили су горели, уништено је неколико објеката и возила хитне помоћи евакуисала су, за сада, непознат број рањених у сукобима ривалских фракција либијске владе у Триполију. Један од премијера, Фатхи Башага се, после неколико часова, вратио у Сирте.

Сукоби у Триполију – два премијера, много војски и (ни)једна држава Сукоби у Триполију – два премијера, много војски и (ни)једна држава

Период релативног мира у Либији распршио се у облаку дима, који је куљао из запаљених аутомобила и зграда оштећених у сукобима присталица ривалских влада, на чијем се челу налазе Фатхи Башага и Абдул Хамид Дбеиба.

Сукоби су избили у среду пре подне, када је Башага уз пратњу припадника бригаде Ел Наваси дошао у престоницу покушавајући да преузме власт из руку шефа привремене владе Абдула Хамида Дбеибе.

Хаос у Либији, који траје још од пада режима и убиства Моамера ел Гадафија 2011. године, добио је додатни замах после неуспелог покушаја локалних фракција и међународне заједнице, да земљу на неки начин уједине одржавањем председничких избора.

Избори су, после килавих припрема и оружаних сукоба у којима су учествовале безмало све фракције и локалне милиције, одложени на неодређено време, чиме је према слову претходног договора о изборима окончан и мандат Дбеибине привремене владе.

После силног натезања, парламент је под контроверзним околностима, на чело владе изабрао Башагу, али је његов ривал тај потез одбацио као неприхватљив, најављујућу да ће остати премијер до избора председника и владе.

Башага, који је популарност стекао најављујући борбу против корупције и утицаја милиција, у међувремену је у великој мери изгубио велики део харизме, ступајући у савезе са дојучерашњим политичким противницима, па сада, ни он и Дбеиба не представљају "глас народа".

Становници Триполија, како јављају локални медији, неколико сати су страховали да ће се поновити сцене од пре неколико година, када је град месецима опседао генерал Калифа Хафтар, али се Башага, убрзо, вратио у Сирте.

У борбама је убијен најмање један борац бригаде Ел Наваси, саопштила је ова милиција.

"Отишли смо како би сачували безбедност становника Триполија", саопштио је Башагин кабинет, док је, истовремено, Дбаиба упозорио да ће престоницу "бранити челичном песницом".

Све стране сукобиле су се и почетком априла, када је, такође, запаљено неколико аутомобила, док су двојица припадника Ел Наваси бригаде убијена. "Сукоби нису били ништа више од препирке између браће", саопшила је тада команда Стабилизационих снага.

Нешто раније, Дбеиба је наводно био мета нападача, који су непознати нападачи покушали да га убију док се возио са посла. Овај инцидент никада није до краја разјашњен.

Сукоби Дбеибе и Башаге око премијерског места представљају наставак истинског рата који се већ годинама води између оружаних група са истока Либије, на чијем челу се налази генерал Калифа Хафтар и његових ривала са запада те државе.

Суштински, прилично разједињена међународна заједница је свесна чињенице да нема лаког решења кризе која је настала после убиства Муамера Гадафија, па могућег савезника у процесу стабилизације Либије тражи у будућем победнику председничких избора.

Датум одржавања избора је, међутим, немогуће предвидети, јер су најзначајнији кандидати за првог директно бираног председника Либије Гадафијев син Сејф ел Ислам, самозвани "фелдмаршал" Калифа Хафтар, Дбеиба - премијер који је обећао да се неће кандидовати, те бивши министар унутрашњих послова Фатхи Башага.

Дбаиба је, уз "фелдмаршала" Хафтара и Сејфа ел Ислама, био на листи председничких кандидата које Вашингтон сматра "суштински неприхватљивим", што због потерница које су расписали различити судови, што због других грехова, попут корупције.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво