Читај ми!

Немци више брину због инфлације, него због рата у Украјини или пандемије

Раст цена забрињава потрошаче више него рат у Украјини или пандемија короне. Готово сваки трећи се боји да ће морати да промени стил живота. То је резултат новог испитивања јавног мњења.

Брз раст цена на многим подручјима забрињава људе у Немачкој више него ишта друго, чак више од рата у Украјини или пандемије короне. То показују резултати једног репрезентативног испитивања јавног мњења које је спровела консултантска фирма Мекинзи, који су управо објављени.

Око 40 одсто од око 1.000 испитаника навело је да је њихова највећа брига тренутно - инфлација, 34 процента навело је руску инвазију на Украјину, а само осам одсто пандемију ковида 19.

Готово трећина испитаних (29%) страхује да ће због раста цена морати да ограничи свој начин живота на неким подручјима. Страх од раста цена нарочито је захватио људе с нижим примањима. Две трећине испитаника очекује да ће цене да расту и у наредних 12 месеци.

Промена издатака

"Две године короне оставиле су трага, али сада су људи, због инфлације и руске инвазије на Украјину, постали песимистичнији него икад раније", сумирао је резултате истраживања Мекинзијев стручњак Маркус Јакоб. Људи осећају више цене и виде да на крају месеца мање новца остаје у новчанику, каже Јакоб.

И они који боље зарађују мењају своје потрошачке навике. Две трећине испитаника су у последње време више новца трошили за храну, 61 одсто је више трошио за бензин и транспорт, као и за енергију. Последица тога је да је готово свака трећа особа ограничила своје потрошачке навике. Штеди се пре свега на издацима за козметику, одећу, забаву и путовања.

"Новом штедљивошћу посебно су погођене оне области које су снажно биле угрожене и због пандемије", каже Мекинзијев стручњак Симон Ланд. Људи мање троше на тамо где су у ствари хтели више да троше кад је почела да слаби пандемија - рецимо на одласке у ресторане, ноћења у хотелима и забаве.

Око две трећине потрошача су, према овом истраживању, због раста цена већ почеле да мењају своје потрошачке навике: рецимо преласком на јефтиније марке или чешћом куповином у дисконтима. Више од половине испитаника навело је да код потрошње енергије код куће више пазе.  

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво