Читај ми!

Излазне анкете: Победа демохришћана на западу Немачке, пораз партије Олафа Шолца

Немачка Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) победник је регионалних избора у западној покрајини Северна Рајна – Вестфалија, док су социјалдемократе Олафа Шолца оствариле најгори резултат у историји у овој покрајини, показују излазне анкете.

Странка Зелених је та која би могла да одлучује о формирању нове владе у оквиру потенцијалне коалиције са Шолцовим социјалдемократама и Странком слободних демократа (ФДП), наводи Ројтерс.

Према резултатима анкете немачког института за политичка истраживања "Инфратест димап", које је објавио немачки јавни сервис АРД, ЦДУ је добила 35,7 одсто гласова, док су социјалдемократе освојиле 27 одсто.

Зеленима је припало 18,1 одсто гласова, што је скоро 11,7 одсто више него на претходним изборима, а ФДП-у 5,5 одсто, показују излазне анкете.

СПД ће покушати да формира коалицију са Зеленима и ФДП-ом, такозвану "семафор коалицију", рекао је генерални секретар СПД Кевин Кинерт, а преноси Ројтерс.

Велики губитници су либерали (ФДП) који су на ивици изборног цензуса од пет одсто, додаје Дојче веле.

Десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) такође је изгубила део бирача у односу на прошле изборе, али ће по свој прилици поново бити заступљена у покрајинском парламенту, за разлику од Левице, која је далеко од цензуса.

Досадашњи покрајински премијер и главни кандидат ЦДУ Хендрик Вист рекао је да је његова партија јасан победник и да су бирачи несумњиво дали до знања да га поново желе за председника владе.

С друге стране, генерални секретар СПД-а Кевин Кинерт сматра да је кључно питање то које странке имају највеће програмске сличности, односно које могу да формирају бољу коалицију.

У свим плановима кључну улогу имају Зелени и они могу да саставе владу са демохришћанима, док је за савез са социјалдемократама потребно или да либерали не пређу цензус, или ће, ако га пређу, морати да учествују у коалицији.

Изборе је обележио и рекордно мали одзив бирача – само 56 одсто грађана с правом гласа изашло је на гласање, што је девет одсто мање него пре пет година.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи