Читај ми!

Швајцарци на референдуму о више важних питања, међу њима и Фронтекс

Швајцарци данас одлучују на референдуму о више важних питања, међу којима и о већем издвајању новца и људства за европску агенцију за контролу граница - Фронтекс.

Швајцарски политичари истичу значај позитивног исхода референдума о Фронтексу, указујући да, у случају одбијања, постоји опасност од искључења из Шенгенског споразума, што би довело до поновног увођења граничне контроле између Швајцарске и ЕУ.

Швајцарска је чланица Шенгенског простора, иако није чланица ЕУ, а од 2011. учествује и у Фронтексу.

Од краја 2019. ЕУ финансијски и персонално проширује Фронтекст, те на референдуму Швајцарци треба да се изјасне да ли прихватају повећање финансијског издвајања и људства за Фронтеx, као што захтева Брисел.

Уколико се изјасне у корист проширења Фронтекса Шавјцарска би морала да повећа и број својих службеника у тој инститицији са шест на максимално 40 до 2027. године.

Финансијско учешће би порасло са 24 милиона франака, колико је било 2021, на 61 милиона франака до 2027.

Противници усвајања одлуке о проширењу Фронтекса кажу да Швајцарска не треба да учествује у пружању финансијске подршке организацији која крши људска права.

Швајцарци ће на сутрашњем референдуму одлучивати о изменама Закона о филмовима и измени Закона о трансплантацији органа. Што се такозваног "Лекс Нетфликса" тиче Швајцарци треба да одлуче морају ли међународне стриминг платформе улагати четири одсто прихода који остварују у Швајцарској у локалну филмску индустрију, што важи за швајцарске телевизије од 2007. године.

Уз то референдум захтева и да 30 одсто садржаја на стриминг платформама доступним у Швајцарској треба да буде произведено у Европи.

Када је реч о измени закона о трансплантацији на референдуму грађани треба да одлуче треба ли олакшати узимање органа за трансплантацију.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво