Читај ми!

Г7: Земље Западног Балкана да уведу санкције Русији

Земље чланице Групе седам најразвијенијих земаља, након састанка у Немачкој, позвале су државе Западног Балкана да потпуно ускладе своје спољне политике са ЕУ, укључујући санкције Русији и њихову примену. Позвали су Београд и Приштину да се конструктивно ангажују у дијалогу уз посредовање ЕУ, да у потпуности спроведу све претходне споразуме без одлагања и да нормализују односе кроз свеобухватан и правно обавезујући споразум.

Министри спољних послова Г7 истакли су да морају да наставе да помажу Западном Балкану да смањи зависност од руских енергената, објављено је на сајту немачког Министарства спољних послова.

"Позивамо Албанију, Косово, Црну Гору и Северну Македонију да потпуно ускладе своје спољне политике са ЕУ, укључујући санкције и њихову примену. Позивамо Србију да учини исто", поручили су министри, наводи се у саопштењу.

Поздравили су то што је Западни Балкан уједињен у осуди рата Русије против Украјине, посебно у Генералној скупштини УН.

Позвали су Београд и Приштину да се конструктивно ангажују у дијалогу уз посредовање ЕУ, да у потпуности спроведу све претходне споразуме без одлагања и да нормализују односе кроз свеобухватан и правно обавезујући споразум, који ће омогућити реализацију европских перспектива, допринети регионалној стабилности и бити од користи свим људима у региону, наводи се у закључцима министара спољних послова Г7.

Министри иностраних послова Г7 поново су потврдили посвећеност европској перспективи земаља Западног Балкана како би осигурали безбедност, стабилност и просперитет региона.

Позвали су земље у региону да унапреде унутрашње реформе, посебно у области владавине права, прошире домаћи политички простор, побољшају окружење за цивилно друштво и независне медије, наставе са напорима у спречавању радикализације насиља, подржавају помирење и да се боре против дезинформација о геноциду, као и величања ратних злочина и осуђених ратних злочинаца.

"Нећемо толерисати сецесионистичку политику Републике Српске"

Они су навели да су забринути због продубљивања политичке кризе у Босни и Херцеговини и додали да осуђују сваки покушај подривања јединства, суверенитета и територијалног интегритета те земље.

"Нећемо толерисати сецесионистичку политику Републике Српске, која угрожава будућност Босне и Херцеговине и стабилност у региону", поручују министри.

Позивају на повратак на пуну функционалност влада на свим нивоима, како би у потпуности наставиле са радом, остављајући по страни реторику која изазива поделе и запаљиву реторику и избегавајући сваки чин који би могао да дестабилизује Босну и Херцеговину.

Министри спољних послова Г7 су позвали све странке у земљи да обезбеде одржавање општих избора како је предвиђено у октобру.

Они су у потпуности подржали мандат високог представника Кристијана Шмита и извршни мандат операције ЕУФОР АЛТЕА за одржавање безбедног окружења у земљи.

Министри спљних послова Г7 су истакли и да подржавају напредак у инклузивној регионалној сарадњи и енергетској транзицији, посебно кроз заједницко регионално тржиште и Зелену агенду за Западни Балкан у оквиру Берлинског процеса.