Читај ми!

Џонсон у Финској и Шведској, подршка путу у НАТО и безбедносне гаранције

Док Финска и Шведска одбројавају дане до одлуке хоће ли у НАТО, у посету им је дошао британски премијер Борис Џонсон – са декларацијом о међусобним безбедносним гаранцијама.

Стотињак километара од Стокхолма, у родном месту премијерке Андерсон – Харпсунду, потписана је, према речима Бориса Џонсона, историјска декларација о пружању помоћи у домену безбедности.

"Договорили смо да се заједно суочимо са изазовима у миру, кризи и сукобу. А ако било која земља претрпи катастрофу или напад, Уједињено Краљевство и Шведска ће помоћи једна другој на различите начине. Подршка ће бити дата на захтеве погођене земље и може укључивати војне ресурсе", поручила је Магдалена Андерсон, премијерка Шведске.

Џонсон се осврнуо на рат у Украјини наводећи да "то све тера да доносе тешке одлуке".

"Суверене нације морају бити слободне да доносе те одлуке без страха или утицаја, или претње одмаздом. Дакле, веома сам задовољан, премијерко Андерсон, што сте потписали овај споразум о узајамним безбедносним гарнцијама који нас још више зближава", навео је Џонсон.

Из Шведске, британски премијер с истом намером отишао је у Финску. А председница владе те земље, из Јапана, потврђује – пут Финске у НАТО је известан.

"То је због безбедности наших грађана. Улазак у НАТО ће ојачати целу међународну заједницу која се бори за исте вредности", истиче премијерка Финске Сана Марин.

Ако Финска уђе у НАТО, граница Алијансе са Русијом удвостручиће се на 2.600 километара.

"Са највећом пажњом посматрамо све што је повезано са акцијама које могу на неки начин да промене конфигурацију Алијансе у близини наших граница. Ово је тема за веома пажљиву анализу", каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Пажљиво се прати стање на граници, јер ако Финска уђе у НАТО, други по величини руски град Санкт Петербург, биће на само 150 километара од границе Северноатлантске алијансе.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи