Читај ми!

Макрон предлаже оснивање "европске политичке заједнице"

Француски председник Емануел Макрон рекао је да се залаже за стварање "европске политичке заједнице" која би омогућила земљама изван ЕУ, укључујући Украјину и Британију, да се придруже "кључним европским вредностима".

Макрон је јасно ставио до знања да приступање Украјине ЕУ може трајати неколико година и да би јој требало пружити наду у кратком року, преноси Ројтерс.

"Украјина је већ по 'својој борби и храбрости искрена чланица наше Европе, наше породице, наше Уније'", истакао је Макрон на конференцији о будућности Европе у Европском парламенту у Стразбуру.

Макрон је нагласио да чак и ако сутра Украјина добије статус кандидата добро је познато да процес до пуноправног чланства ЕУ траје "од неколико година до, вероватније, неколико деценија".

Уместо да се спусте строги стандарди придруживања, Макрон је предложио стварање паралелног ентитета који би могао да се допадне "земљама које теже придруживању ЕУ или су је напустиле".

Према његовим речима, та европска политичка заједница "била би отворена за европске нације које деле кључне вредности у областима као што су политичка сарадња, безбедност, енергетика, саобраћај, инфраструктура.

Кaко је додао, придруживање тој заједници не би нужно прејудицирало будуће чланство у ЕУ, нити би била затворена за државе које су је напустиле.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво