Читај ми!

Бајден и "оружје духова", борба против пиштоља кућне израде

Председник САД Џозеф Бајден је најавио забрану нелиценцираних комплета за производњу такозваног "оружја кућне израде", као део напора да сузбије ширење ватреног оружја којем се не може ући у траг.

Ново правило укључује забрану "куповине комплета за склапање" које људи могу да купе на интернету или у продавници без провере историје. Комплет може да састави право ватрено оружје за само 30 минута, наводе вишим званичници Бајденове администрације.

Ново правило појашњава да се такви комплети квалификују као "ватрено оружје" према Закону о контроли оружја и као резултат тога, њихови комерцијални произвођачи морају да имају лиценцу, укључе серијске бројеве и изврше проверу прошлости пре продаје.

Бајден је у понедељак уз потпредседницу Харис и заменицу државног тужиоца Лизу Монако објавио нове акције у борби против оружаног криминала.

Догађају у Роуз Гардену придружили су се они који су преживели насиље и породице жртава.

"Ако купите кауч који морате да саставите, то је и даље кауч. Ако наручите пакет као што је овај овде који укључује делове који су вам потребни, упутства за састављање функционалног ватреног оружја, купили сте пиштољ. Погледајте", рекао је Бајден, прилазећи комплету пиштоља духова на столу.

"Свако то може наручити поштом, било ко. Људи, преступници, терористи, насилници у породици, могу да пређу од прибора за оружје до пиштоља за само 30 минута", додао је Бајден.

Одбацио је идеју да је правило екстремно.

"Да ли је екстремно штитити полицајце? Екстремно да заштитимо нашу децу? Екстремно је држати оружје ван руку људи који нису могли ни да прођу проверу прошлости? Идеја да би неко на листи терориста могао да купи једно од ових оружја", рекао је Бајден.

То, сматра, није екстремно, већ је само "основни, здрав разум".

Бајден је поновио став против одузимања средстава полицији, дистанцирајући се од популарног прогресивног покрета.

"Рекао сам то много пута. Одговор је не одузимати новац полицији. То је да финансирамо полицију и дамо им алате и обуку, подршку која им је потребна да буду бољи заштитници наших заједница којима је она потребна", рекао је председник САД.

У 2021. години, Заводу за алкохол, дуван, ватрено оружје и експлозив САД-а је пријављено око 20.000 пушака за које се сумња да су пронађене од стране органа за спровођење закона у кривичним истрагама, што је десетоструко повећање у односу на 2016. годину, навели су званичници.

Правило се односи на све пушке духове, без обзира на то како су направљене, што може укључивати 3Д штампање као и комплете.

Министарство правде ће захтевати од продаваца са савезном лиценцом да узму било које несеријско ватрено оружје у инвентар како би му уписали серијски број.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво