Читај ми!

Преминула Медлин Олбрајт

Бивша државна секретарка САД Медлин Олбрајт преминула је у 84. години, саопштила је њена породица.

Била је централна фигура администрације председника САД Била Клинтона, прво као амерички амбасадор при Уједињеним нацијама, а потом као главни дипломата администрације у његовом другом председничком мандату.

Медлин Олбрајт je била 64. амерички државни секретар, и уједно и прва жена на тој функцији. Пошто је Сенат, на предлог председника Клинтона, одобрио њено именовање, ступила је на дужност 23. јануара 1997. године.

Олбрајтова је охрабривала проширење НАТО-а; заговарала интервенцију Алијансе на Балкану, залагала се за смањивање ширења нуклеарног наоружања и заговарала људска права и демократију, наводе амерички медији.

Током њеног мандата бомбардована је СР Југославија 1999. године, а остаће упамћена као велики заговорник НАТО интервенције.

Значајно је појачала утицај америчке политике у Босни и Херцеговини и на Блиском истоку.

Олбрајтова је последњих година била председавајућа у Националном демократском институту за међународне послове и председница Труманове фондације за стипендирање. Такође је била и копредседница Комисије за правно оспособљавање сиромашних.  

Крајем прошле године ступила је на нову функцију као председница америчког Одбора за одбрамбену политику.

Олбрајтова је рођена 15. маја 1937. године у Прагу, у тадашњој Чехословачкој.

Њен отац Јозеф био је чешки дипломата (аташе за сарадњу с медијима) у Чешкој амбасади у Београду све до Другог светског рата када је породица отишла у Лондон. 

У послератној Југославији њен отац је постављен за амбасадора у Београду где је Медлин Олбрајт са породицом провела део детињства.

Са породицом се 1948. сели у САД, где је завршила средњу школу и факултет. Америчка држављанка постала је 1957. године. У браку са Џозефом Олбрајтом добила је три ћерке.