Читај ми!

Бајден: Хајде да натерамо богате да поштено плате порез, треба смањити трошкове а не плате

Амерички председник Џозеф Бајден је у обраћању нацији позвао на повећање пореза корпорацијама и поручио да не треба смањити плате, већ трошкове. Што се тиче рата у Украјини, Бајден је поручио да ће руски председник Владимир Путин "платити цену", иако је "можда имао неке успехе на бојном пољу".

Џозеф Бајден је у говору о стању нације пред Конгресом рекао да је предложио минималну пореску стопу од 15 одсто за корпорације.

"Хајде да натерамо корпорације и богате Американце да почну поштено да плаћају свој део", поручио је Бајден.

Навео је да је прошле године 55 компанија од 500 са листе Fortune зарадило 40
милијарди долара профита и платило нула федералних пореза. "То није поштено", истакао је Бајден.

"Смањити трошкове, а не плате"

Бајден је изјавио да ће његов план за борбу против инфлације смањити трошкове и дефицит.

"Имамо избор. Један од начина да се боримо против инфлације је да смањимо плате и учинимо Американце сиромашнијим. Мислим да имам бољу идеју за борбу против инфлације: смањити ваше трошкове, а не плате. Направити више аутомобила и полупроводника у Америци. Више инфраструктуре и иновације у Америци", рекао је Бајден.

Потребно је, додоо је, више послова на којима се може добро зарадити у Америци, уместо да се ослањају на стране ланце снабдевања.

"Створићемо радна места за милионе Американаца модернизујући путеве, аеродроме, луке и пловне путеве широм Америке", најавио је Бајден.

Најавио је и изградњу националне мреже од 500.000 станица за пуњење електричних возила, као и ревитализацију домаће индустрије.

Тест за лечење, таблете без трошкова

Што се тиче епидемије коронавируса, Бајден је најавио иницијативу "Тест за лечење", да би људи могли да се тестирају у апотеци, а ако су позитивни, да могу да приме антивирусне таблете на лицу места, без икаквих трошкова.

"Никада нећемо одустати од вакцинације више Американаца", поручио је Бајден.

Путин је диктатор, мора да плати цену

Када је реч о рату у Украјини, амерички председник је поручио да ће демократија увек тријумфовати над тиранијом, те да ће руски председник Владимир Путин "платити цену" иако је "можда имао неке успехе на бојном пољу"

"Пре шест дана, руски председник Владимир Путин је покушао да уздрма темеље слободног света... Али се грдно преварио", рекао је амерички председник. "Напад је био унапред планиран и без повода. Мислио је да нас може поделити. Путин није био у праву, остали смо уједињени... Како би му се супротставили", рекао је Бајден.

Амерички председник је упозорио "руске олигархе да ће им јахте, луксузни станови и приватни авиони бити заплењени". "Рекли смо свима како се припрема. Његовим лажима смо супротставили истину... Путин је изолован од остатка света, више него што је био икада пре", рекао је Бајден.

Бајден је, истовремено, рекао да је амерички ваздушни простор од ноћас затворен за руске авионе, те да ће украјинском народу упутити помоћ вредну милијарду долара.

"Наше снаге нису и неће се укључити у сукобе у Украјини, али ће бити ту уколико буде напада на територију од неке од чланица НАТО-а", рекао је амерички председник.

Позвао је присутне да устану у знак подршке Украјини. Десетак чланова Представничког дома носило је плаво-жуту одећу у знак подршке украјинском народу.

Бајден је оценио да ће, када се догађаји у Украјини заврше, "Русија бити слабија, а слободни свет снажнији".

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара