Читај ми!

Шта је SWIFT и зашто Запад оклева да га употреби против Русије

Као драстичан одговор Русији због напада на Украјину, поједине западне земље, међу којима предњачи Британија, предлажу да се Русија искључи из SWIFT-a. На то позива и Кијев. Реч је о међубанкарском систему који омогућава безбедна и брза прекогранична плаћања. Та опција је на столу, поручују и Брисел и Вашингтон. Шта би то значило за Русију а шта за Запад?

Уколико неко из иностранства треба да вам уплати новац на банковни рачун, мораћете да му пошаљете SWIFT кôд. Реч је о шифри која се у међународним трансакцијама користи за проверу идентитета банака и других финансијских институција.

SWIFT кôд је део међубанкарског система који омогућава да уплате из иностранства стигну брзо и безбедно – на прави рачун.

Осим што омогућава појединачна приватна плаћања, овај систем је основа за међународно пословање. Користи га више од 11.000 финансијских институција широм света.

Основан је 1973. године под именом Удружење за међународне међубанкарске финансијске телекомуникације (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – SWIFТ), са седиштем у Бриселу.

Гардијан преноси да је у 2020. години преко ове платформе само у једном дану обављено око 38 милиона трансакција.

Запад: Искључивање Русије из SWIFT-а на столу 

Британски министар одбране Бен Волис изјавио је да би Британија желела да Русија буде искључена из SWIFT-а, како би се онемогућило да прима уплате за гас из земаља широм света.

Порука коју шаљу државе чланице ЕУ, али и Сједињене Државе, јесте да је та опција "на столу".

Међутим, амерички председник Џозеф Бајден рекао је у јучерашњем обраћању да у овом тренутку нису све земље Европе спремне на тај корак, док француски министар финансија Бруно ле Мер ту опцију види као "последње средство".

Разлог је то што би овакав потез нанео велику штету Русији, али и западним земљама, чије компаније, тј. банке управо преко овог система послују са банкама и компанијама у Русији.

Портпарол немачке владе Штефен Хебестрајт рекао је да би искључивање Русије из SWIFT-a било технички тешко, те да би имало огроман утицај на трансакције Немачке и немачких предузећа у Русији, као и на плаћање енергената, преноси Ројтерс.

Сличан став, тврди, имају Италија и Француска.

Стари захтев у новим околностима 

Захтев да се Русија искључи из SWIFT мреже није нови. Помињао се као опција за одговор Запада на заоштравање кризе у Украјини 2014.

Иако је тада одлука о искључивању Русије из ове платформе изостала, Москва се oкренула јачању националног система платних картица и сопственом систему за међународна плаћања SPFS (Систем за пренос финансијских порука).

Међутим, тај систем на пољу међународних трансакција није успео да замени SWIFT, јер му се још нису прикључиле кључне банке као што су Уникредит, Дојче и Рајфајзен банка, наводе у Московском карнеги центру.

Као реалнија алтернатива за SWIFT наводи се кинески систем за прекограничне међубанкарске трансакције CIPS, јер се верује да кинески јуан има већи потенцијал да угрози доминацију долара на глобалном нивоу.

Док украјински председник Володимир Зеленски апелује на Запад да снажније одговори на руске нападе у Украјини и, између осталог, искључи Русију из SWIFT-a, из Брисела најављују трећу рунду санкција Москви.

У међувремену, Индија истражује начине да у трговини са Русијом успостави механизам плаћања у рупијама, како би ублажила штету које би западне санкције Москви могле да нанесу Њу Делхију, преноси Ројтерс.

Иако се декларише као неутрални систем, из SWIFT-a је 2012. године искључен Иран, што је био део санкција Европске уније против нуклеарног програма Техерана.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво