Читај ми!

"Baby gang" – малолетници у бандама сеју страх на италијанским улицама

На италијанским улицама све су чешће епизоде насиља међу малолетницима. Феномен "Baby gang" кулминирао је током пандемије, а последњих дана се са периферија преселио у елитне делове италијанских градова изазивајући забринутост и страх код становништва.

Последњи случај насиља међу бандама малолетника, које у Италији популарно називају "baby gang", догодио се у Милану, у централној улици Kорзо комо, познатој по моди и ноћном животу.

То је само један у низу случајева који се бележи последњих година, а нарочито за време пандемије. Ради се о малолетницима, већином између 12 и 17 година, који оснивају мање банде најчешће у периферним зонама којима дају назив по поштанском броју те зоне, изазивају нереде и све то постављају на друштвене мреже.

Њихове жртве су најчешће други малолетници које нападају кад су сами и који нису делови других банди, али све чешће се дешавају сукоби и међу самим бандама, као и напади на становништво без обзира на доб. Неретко, део банди су и девојчице.

Током прошлог викенда дошло је до туча и убода ножем на улицама Милана, у централној зони Гарибалди и Брера, чији је епилог четири повређене особе, од којих је једна тешко рањена.

Разлози су најчешће бесмислени, изазивања и свађе под дејством алкохола, а не тако ретко и пљачке и отимање патика и новчаника другим малолетницима.

Поводом учесталих сцена насиља на улицама Милана, огласио се на својој Фејсбук страници и гувернер региона Ломбардија Атилио Фонтана, који је изјавио да је потребно донети моменталне одлуке о повећању броја снага реда на улицама: војске, карабинијера и полиције која ће надгледати улице због превенције.

У последње две године, насиље малолетника плаши италијанске грађане. Они се крећу у групи, немају поштовања ни за кога, окупљају се на трговима, не тако ретко се крећу и на бициклима, окружују "жртву" и сеју страх.

Одакле потиче ескалација насиља?

Млади су љути и фрустрирани, а разлози су многобројни, каже професорка Микела Гата, која предводи истраживачку групу Инфантилне неуропсихијатрије у Падови.

"Досадно им је, немају контролу над импулсима и асоцијални су. Придружују се насилничким групама да би привлачили пажњу, слушају реп који позива на насиље говорећи о животу на улици, криминалу, употреби дроге и сиромаштву. Имају потребу да осећају да некоме и нечему припадају иако је заиста тешко замислити да се нешто што је настало у напуштеним америчким предграђима која су препуштена сама себи, преноси на наше градове и у наше окружење", навела је Гата.

Докторка сматра и да се повећање насиља током пандемије, туче малолетника који нису поштовали правила везана за борбу против ковида, то негирање стварности и непоштовање правила која им ускраћују слободу, једна врста одбрамбеног механизма против стања које је ново и које им изазива фрустрацију и страх као и осећај немоћи. Томе је придонела и школа на даљину, као и затварање у себе и живот онлајн. 

Улога друштвених мрежа 

Током ове две године пандемије млади у Италији су често организовали масовна окупљања преко четова, а онда би на друштвеним мрежама делили видео-записе туча. Стручњаци сматрају да друштвене мреже имају фундаменталну улогу у свему овоме.

Професорка Гата је изјавила да су младима слава, лајкови и успех (лак успех) на првом месту, те да није чудно да насиље постаје део младих који на тај начин желе да буду део групе која је популарна на мрежама те је дефинисана као "јака" и "кул".

"Музика и видео-клипови, као и инфлуенсери приказују стил живота који је могуће остварити само ако сте познати, а то оријентише понашање младих који све имитирају, јер се на тај начин осећају мање усамљеним и налазе се у групама оних који су им слични", навела је.

Професорка сматра да је одлучујућа улога одраслих у комуникацији са младима и да је потребно едуковати их када се ради о друштвеним мрежама које су доживеле праву експлозију.

Професор Алесио Вијено каже да млади данас желе све и одмах, нису у стању да сачекају да им се жеља оствари већ то мора да буде моментално. А кривац су друштвене мреже које представљају ту инстант комуникацију без филтера и осећања за друге.

"Ово није ништа ново у одрастању, млади се понашају непромишљено, што је сада због интернета много горе", додаје доктор Вијено. 

У Милану су се, на тргу Дуомо, током прославе Нове године, десиле епизоде групног сексуалног насиља, а слични случајеви се дешавају у многим већим италијанским градовима.

Пандемија, затвореност, дистанца, страх, правила довели су до већег незадовољства и узнемирености младих, који своје немире испољавају кроз агресију најчешће на најслабијима тражећи, објављивањем насиља на друштвеним мрежама, подстрек и лајкове од других што их чини видљивима и важнима. Но одрасли су ти који су заборавили како се васпитавају деца, сматрају стручњаци, и нису више у стању да нађу кључ комуникације с њима.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи