Читај ми!

Спасавање малог Рајана, несвакидашња мисија у Мароку на корак до циља

Спасилачки тим на северу Марока на корак је од тога да дође до петогодишњег дечака који је од уторка у бунару дубоком 32 метра у провинцији Шефшаен. Бунар се при дну сужава, због чега су спасиоци користили багере како би раскопали рупу паралелну са бунаром не би ли успели да га извуку. Случај покренуо цео Мароко.

Спасиоци су булдожерима копали земљу како би усекли велики ров у брдо поред бунара, остављајући зјапећу рупу у црвенкастој земљи.

Копали су хоризонтално према бунару и постављали цеви за заштиту од клизишта и извлачење дечака.

"Овај други корак спасавања се ускоро завршава... јуримо да стигнемо до Рајана и копање иде по плану", рекао је главни спасилац Абделхади Тамрани за државну ТВ 2М.

Он је навео и да су у бунар убацили камеру, али да нису моглу да утврде у ком је стању дечак, јер је лежао на страни.

Државна новинска агенција СНРТ њуз цитирала је у петак спасиоца који је рекао да је дечак који је у уторак упао у бунар још жив.

Брдско подручје око Шефшаена зими је веома хладно и иако је храна спуштена до Рајана, није било јасно да ли је он нешто јео. Рајану је достављена вода и кисеоник помоћу цеви.

Локални очевидац рекао је за Ројтерс да је хоризонтално копање одложено због камења, што је компликовало ручно ископавање.

Хеликоптер је спреман да превезе Рајана у болницу чим буде ослобођен.

Десетине грађана окупило се да помогну и посматра спасилачке напоре. Мароканци су широм земље изразили наду да ће дечак преживети, користећи хаштаг #saverayan.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво