Читај ми!

Напад Американаца у Сирији, Бајден каже да је "уклоњен" вођа Исламске државе

Сједињене Државе извеле су напад на позиције џихадиста на северозападу Сирије. Пентагон наводи да је мисија била успешна и да је с бојног поља уклоњен вођа Исламске државе. У сукобима који су уследили убијено је 13 особа, међу којима и шесторо деце.

Пентагон је саопштио да су специјалне јединице САД спровеле успешну антитерористичку мисију на северозападу Сирије. 

"Америчке специјалне снаге под контролом Централне команде биле су ове вечери у контратерористичкој мисији на северозападу Сирије. Мисија је била успешна. Није било америчких жртава. Када буде могуће, даћемо више информација", рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби.

Касније током дана огласио се и председник САД Џо Бајден који је рекао да је мета напада био лидер Исламске државе.

"Захваљујући вештини и храбрости наших Оружаних снага, с бојног поља је уклоњен Абу Ибрахим ел Хашими ел Курејши, лидер Исламске државе", рекао је Бајден.

Један од званичника из редова побуњеника, који није хтео да буде именован, рекао је претходно да је џихадиста који је био мета напада, био са његовом породицом када су Американци напали.

Очевици су рекли да су се током рације видели хеликоптери како слећу, а чуло се тешко наоружање и експлозије у близини границе са Турском.

Неколико мештана рекло је да је најмање 12 особа убијено. У видео-снимку једног од очевидаца, а у који је Ројтерс имао увид, виде се тела у рушевина, између осталог и тела деце.

Сиријска цивилна одбрана саопштила је да је убијено 13 особа, између осталог и шесторо деце.

Американци годинама користе беспилотне летелице како би таргетирали џихадисте, а данас је спроведена највећа акција од смрти Абу Бакра ел Багдадија 2019. године, наводи британска агенција.

На северозападу Сирије дејствују две групације џихадиста: Хурас ел Дин (Чувари религије) и група повезана са Ал Каидом, чији су лидери страни борци.

Сједињене Државе су понудиле награду у замену за информације које ће помоћи да се идентификују лидери групације Хурас ел Дин.

Северозапад Сирије је последња велика енклава која је под контролом побуњеника који се боре против режима сиријског председника Башара ел Асада.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво