Читај ми!

Макрон би да уведе промене у Шенгенску зону

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да би требало реформисати Шенгенску зону и њоме управљати путем редовних министарских састанака као и еврозоном. С тим би могло да се крене већ следећег месеца, рекао је Макрон.

Национална забринутост за безбедност, мигрантска криза, а затим и пандемија, довели су до увођења контрола на границама у оквиру Шенгенске зоне, а уследиле су и критике због начина на који фунционише. Тиме је доведено у питање највеће постигнуће у Европи после Другог светског рата.

Емануел Макрон је на састанку европских министара правосуђа и унутрашњих послова рекао да би такозвани Шенгенски савет требало да оцењује како зона функционише, да би доносио заједничке одлуке и омогућио лакшу координацију током криза.

"Овај савет може постати лице снажне, заштитничке Европе која може контролисати своје границе, а тиме и своју судбину", истакао је Макрон.

Рекао је да би први састанак тог савета могао да се одржи када се европски министри правосуђа и унутрашњих послова окупе идући пут, 3. марта.

Да би овај предлог ступио на снагу, Макрону је потребна подршка других држава чланица ЕУ, али француски званичници истичу да неће бити потребно мењати уговоре ЕУ.

"Морамо реформисати Шенгенску зону. Не може постојати слобода кретања ако не контролишемо спољне границе", навео је Макрон.

Француска предлаже и успостављање механизма за кризне ситуације који би се могао активирати у случају претњи спољним границама Уније.

ЕУ је већ годинама дубоко подељена када је реч о одговору на мигрантску кризу и управљању заједничких граница.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи