Читај ми!

Италија и избори унедоглед, парламент полако одустаје од новог председника

Владајуће странке у Италији предложиле су актуелном председнику Серђу Матарели да настави да обавља функцију председника и у другом мандату након што из неколико покушаја парламент није успео да изгласа новог шефа државе. Осамдесетогодишњи Матарела је раније одбацивао могућност да остане на тој функцији и није одмах био доступан за коментар, али уз опасност од политичке дестабилизације изгледа да је мало вероватно да ће моћи се одупре притиску, преноси Ројтерс.

Премијер Марио Драги разговарао је са Матарелом и рекао му да би требало да остане на месту председника "за добро и стабилност земље", рекао је извор из владе.

Тај потез уследио је након пет дана застоја у парламенту, јер главни политички блокови нису били у стању да се договоре око кандидата који би могао да добије широку подршку посланика.

"Италијани не заслужују више дане конфузије", рекао је Матео Салвини, шеф десничарске странке Лига.

Салвини је позвао да парламент поново потврди Драгија и Матарелу за премијера и председника.

"И одмах после подне на посао. Проблеми Италијана неће чекати", додао је Салвини.

Председник у Италији има широка овлашћења, може да именује премијере и често се позива на решавање политичке кризе у трећој по величини економији еврозоне, где владе у просеку преживљавају једва годину дана.

Претећи да игноришу шефове партија и преузму контролу над ситуацијом, посланици све више подржавају Матарелу током гласања. За избор Матареле гласало је 336 посланика, док је његово име у среду на листићима заокружило њих 125.

Да би неко постао председник Италије неопходно је да за њега у парламенту гласа 505 посланика.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво