Читај ми!

Француска у шоку због смрти познатог фотографа, девет сати лежао на улици и нико му није пришао

Смрт 85-годишњег фотографа Ренеа Роберта који је подлегао хипотермији након што је пао и провео девет сати потпуно игнорисан од пролазника на хладном плочнику улице у центру Париза, изазвала је тугу, бес и неверицу у Француској и шире, преноси "Гардијан".

Рене Роберт, швајцарски фотограф познат по фотографијама неких од најпознатијих шпанских звезда фламенка, умро је прошле недеље након што се оклизнуо током једне од ноћних шетњи ужурбаним париским квартом у којем је живео.

Према речима његовог пријатеља, новинара Мајкла Момпонтетуа, Роберт је пао на Улици Турбиго.

"Имао је вртоглавицу и пао је. Није могао да устане, лежао је на хладноћи девет сати док бескућник није позвао хитну помоћ. Прекасно. Имао је хипотермију и није могао да преживи. Током тих девет сати ниједан пролазник није стао да провери зашто овај човек лежи на тротоару. Ниједан", написао је Момпонтет у серији твитова.

Момпонтет, који је испричао околности смрти пријатеља за Франс ТВ Инфо, рекао је да је Роберта "убила равнодушност".

"Ако би ова страшна смрт могла да послужи неком циљу, то би било ово: када човек лежи на тротоару, требало би да проверимо – без обзира на то колико смо заузети. Зауставимо се на тренутак", рекао је Момпонтет.

Истакао је да многи људи, укључујући и њега самог, често гледају на другу страну када су у питању људи на улици.

"Пре него што дам било какве лекције или некога оптужим, морам да се позабавим малим питањем које ме узнемирује. Да ли сам 100 одсто сигуран да бих стао да сам се суочио са том сценом… човека који лежи на земљи? Зар се никада нисам окренуо од бескућника који лежи на вратима?", казао је Момпонтет.

Смрт, која се догодила у области Париза где спавају многи бескућници, изазвала је дебату о грађанској одговорности и основној пристојности.

Наслов у Фигароу је гласио: "Фотограф Рене Роберт, мртав у равнодушности насред улице."

Амбасада Шпаније у Холандији је написала на Твитеру да је смрт "Ренеа Роберта, који је својом камером овековечио све велике уметнике фламенка, изазива нашу колективну савест".

"Веома сам тужан због губитка Ренеа Роберта, којег сам имао среће да упознам и да ме фотографише. Не могу да разумем зашто му нико није помогао. Не желим да мислим да живимо у друштву са тако мало вредности", изјавио је Гремијем награђени фламенко певач Аркангел.