Читај ми!

Шеста рунда ракетних тестова, Пјонгјанг поново испаљује балистичке ракете

Северна Кореја испалила је две балистичке ракете кратког домета, што је изазвало осуду Сједињених Држава због шесте рунде ракетних тестова званичног Пјонгјанга у овом месецу.

Здружени штаб јужнокорејских оружаних снага је саопштио да је детектовао лансирање две балистичке ракете око осам часова по локалном времену (поноћи по нашем) из близине Хамхунга, на источној обали Северне Кореје, преноси агенција Ројтерс.

Ракете су, како је саопштио Штаб, путовале око 190 километара до висине од 20 километара.

Портпарол америчког Стејт департмента осудио је лансирање као кршење неколико резолуција Савета безбедности УН и претњу по суседе Северне Кореје и међународну заједницу.

Лансирање је уследило након што је Северна Кореја у уторак испалила две крстареће ракете у море код своје источне обале, што је додатно појачало напетост због њених тестова.

Пјонгјанг је овог месеца саопштио да ће ојачати своју одбрану од Сједињених Држава и размотрити обнављање "сасвим обустављених активности", што се, како наводи Ројтерс, очигледно односи на самонаметнути мораторијум на тестирање нуклеарног оружја и ракета дугог домета.

Раније овог месеца, Северна Кореја је тестирала тактички вођене ракете, односно две "хиперсоничне ракете" способне за велику брзину и маневрисање након полетања.

У говору на Конференцији о разоружању коју спонзоришу УН, амбасадор Северне Кореје при Уједињеним нацијама у Женеви Хан Тае Сонг оптужио је у уторак САД да изводе стотине "заједничких ратних вежби" док испоручују високотехнолошку офанзивну војну опрему у Јужну Кореју и нуклеарно-стратешка оружја у регион.

"(Ово) озбиљно угрожава безбедност наше државе", изјавио је Хан.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво