Читај ми!

Италија и након трећег круга гласања без новог председника

Трећи круг гласања за новог председника Италије није донео победника, а блокови десног и левог центра у парламенту очигледно нису ближе договору о обострано прихватљивом кандидату.

Потенцијалном кандидату за председника неопходна је двотрећинска већина у било ком од три круга гласања да би био изабран, а од четвртог круга који се одржава сутра биће довољна апсолутна већина, преноси Ројтерс.

Током данашњег гласања велики број посланика предао је, као и раније, празне листиће, али је значајан број и оних који су ставили име одлазећег председника Серђа Матареле који је одбио да прихвати нови мандат.

Актуелни премијер Марио Драги се најчешће помиње као наследник, иако је он сам до сада избегавао било какав коментар на евентуални избор, мада је он заправо једини с којим су сагласне све стране.

Као потенцијална председница у игри је Марија Елизабета Каселати, која се у историју Италије већ уписала као прва председница Сената.

Улози су се променили након што се Силвио Берлускони повукао из игре. Уместо њега помиње се Ђани Лета, његов блиски сарадник.

Ту је и Пјер Фердинандо Касини, али и још доста имена о којима се прича међу странкама. Матео Ренци се нада да ће до четвртка бити познат наследник Серђа Матареле. 

Италијански посланици нису ни јуче успели да изаберу новог шефа државе. Предлози конзервативаца су одбијени од левог центра, а лидери странака улажу даље напоре да пронађу кандидата с којим би се постигао консензус.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи