Читај ми!

Путину прете санкције ако нападне Украјину, Бајден би да крене Трамповим стопама

Амерички председник Џозеф Бајден каже да је могуће увођење санкција лично руском председнику Владимиру Путину, ако Русија изврши инвазију на Украјину. Исту могућност не искључује ни Уједињено Краљевство, потврдила је британска министарка спољних послова Лиз Трас.

На питање новинара да ли је у случају руског напада на Украјину могуће увођење санкција лично Владимиру Путину, Џозеф Бајден је потврдно одговорио.

САД се углавном уздржавају од увођења санкција лидерима страних земаља, али је бивши председник Доналд Трамп увео санкције председнику Венецуеле Николасу Мадуру 2017. и иранском врховном вођи ајатолаху Алију Хамнеију 2019. године, подсећа агенција Ројтерс.

Бајден је рекао да би у ближој будућности могао да премести неке од 8.500 америчких војника који су стављени у стање приправности, али је обећао да америчке трупе неће бити распоређене у самој Украјини.

И Британци прете Путину санкцијама

Британија не искључује санкције чак ни против Путина, ако Русија изврши инвазију на Украјину, потврдила је британска министарка спољних послова Лиз Трас.

"Представићемо нови закон који ће пооштрити наш режим санкција како бисмо могли да циљамо више компанија и појединаца у Русији. То ћемо изнети у наредних неколико дана", изјавила је Трас.

Истакла је да Уједињено Краљевство испоручује одбрамбено оружје Украјини.

Шпанија подржава санкције 

У исто време, министар иностраних послова Шпаније Хосе Мануел Албарес каже да ће Мадрид подржати "масовни и снажни пакет" економских мера против Русије, ако покрене војну акцију против Украјине.

Албарес је нагласио да Европљани имају и друге начине, не само силу, да одврате Русију од било какве војне интервенције, укључујући и оне које би имале "огромне економске последице и високе трошкове" за Русију.

"Нећу улазити у детаље о санкцијама које европске земље могу увести, због потребе за поверљивошћу и жеље да се одржи неизвесност као средство одвраћања, али могу да вас уверим да ће то бити огроман, снажан пакет", изјавио је Албарес у шпанском парламенту.

Шпанија је допунила своје саветодавне мере и упозорила грађане на сва путовања у Украјину осим хитних, али је саопштила да још неће евакуисати више од 500 својих грађана у тој земљи.

Власт у Русији је више пута тврдила да нема намеру да изврши инвазију на Украјину, да може да распореди трупе где год жели на својој територији и да је Запад захваћен русофобијом, али опасност од ескалације сукоба на граници Украјине и Русије и даље није отклоњена упркос интензивним дипломатским напорима.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се