Читај ми!

Председник Италије није изабран у првом кругу

Парламент Италије није у првом кругу изабрао председника државе пошто ниједан кандидат на тајном гласању није добио довољан број гласова, а ново гласање заказано је за данас.

Око 1.000 чланова два дома парламента, Дома посланика и Сената, и представници регија и аутономних покрајина почели су да гласају у понедељак после подне за избор наследника Серђа Матареле, а победнику тајног гласања у парламенту потребна је двотрећинска већина у било којем од три круга избора.

Гласање се понавља све док један од кандидата не добије довољно гласова.

У прва три гласања то су 672 гласа, а уколико нико од кандидата не успе да прође ова три круга, у наредним гласањима цензус се своди на 505 гласова потребних за избор.

Актуелни премијер Марио Драги се најчешће помиње иако је он сам до сада избегавао било какав коментар на евентуални избор, мада је он заправо једини с којим су сагласне све стране.

Као потенцијална председница у игри је Марија Елизабета Каселати, која се у историју Италије већ уписала као прва председница Сената.

Улози су се променили пре два дана, након што се Силвио Берлускони повукао из игре. Уместо њега помиње се Ђани Лета, његов блиски сарадник.

Ту је и Пјер Фердинандо Касини, али и још доста имена о којима се прича међу странкама. Матео Ренци се нада да ће до четвртка бити познат наследник Серђа Матареле.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара