Читај ми!

Има ли замене за руски гас

Шта ако због кризе у Украјини буде обустављена испорука руског гаса? Стручњаци кажу да би Немачка тешко могла да попуни ту празнину. Али и наводе да Русија једнако зависи од немачких девиза.

Русија никада није користила гас или нафту као оружје за уцену других земаља, кажу представници енергетских концерна и политичари земаља пријатељски настројених према Москви. У спору око Украјине, међутим, стиче се дојам да је шеф Кремља Владимир Путин стратегију претходника бацио у воду.

Практично је празно највеће западноевропско складиште гаса руског концерна Гаспром које се налази у немачком Рехдену.

Попуњено је само шест одсто капацитета. Остала складишта попуњена су само тринаест одсто – то је историјски најнижи ниво гаса у европским складиштима гаса усред зиме.

Немачка зависи од руског гаса

Немци се још не смрзавају, снабдевање електричном енергијом није ограничено јер су складишта гаса који испоручују фирме из Норвешке и Холандије попуњена готово до пола.

Но, ако би Русија, у случају ескалације украјинског сукоба, потпуно затворила довод гаса, онда би се Европа, а посебно Немачка, суочиле с озбиљним проблемом. Русија је с уделом од 55 посто далеко највећи испоручилац гаса у Немачкој, а следе Норвешка (30 одсто) и Холандија (13 одсто).

Ко би могао попунити празнину у хитном случају? Норвешка је то већ одбила. Иако не може говорити у име енергетских компанија, норвешки премијер Јонас Гар Сторе је, током недавне посете Немачкој индустријској и трговачкој комори у Берлину, изјавио: "Колико ја знам, производња се тренутно одвија пуним капацитетом. Ако не буде испорука из Русије, ми не можемо попунити празнину."

САД би могле испоручити више, али...

Сада су све очи упрте у Америку, једног од највећих светских произвођача земног гаса. Према писању агенције Ројтерс, америчка влада се с немачким и европским енергетским компанијама договорила о плановима испоруке гаса Европи у хитним случајевима. Разговарало се о одгађању радова на одржавању како би производња гаса остала на високом нивоу.

Међутим, контактиране енергетске компаније објасниле су да би губитак великих количина гаса из Русије било тешко надоместити, позивајући се на оскудно снабдевање гасом широм света. Није познато којим су се компанијама обратили представници Стејт департмента.

Портпарол америчког Савета за националну безбедност одбио је да коментарише те разговоре.

Међутим, потврдио је да је у току планирање за могуће ванредно стање.

САД су од децембра највећи светски извозник течног гаса, престигавши ​​Катар. Према наводима агенције Блумберг, прошле године је из САД испловило више од хиљаду теретних бродова, који су превозили течни природни гас. Половина је отишла у Азију, трећина у Европу.

Ипак, постоји скепса у погледу тога може ли САД у потпуности надокнадити губитак гаса који долази из Русије.

Америчке испоруке вероватно нису довољне

Леонард Бирнбаум, шеф енергетског дива e.on, у интервјуу за Handelsblat каже да "САД не могу да компензују гас из Русије".

Европска комисија покушава да смири ситуацију и поручује да се систем снабдевања у ЕУ може носити с великом потражњом и прекидима снабдевања у већини делова Европе. Међутим, признају да би Европи могло затребати "више увоза" гаса.

Немачки министар привреде Роберт Хабек сматра да је могуће додатно повећати новостворене капацитете ЕУ за производњу течног гаса. Капацитети у Холандији, Пољској и Италији тренутно су искоришћени само тридесет одсто. "Када би се повећали на сто одсто, било би могуће задовољити ​​велики део потреба увозом течног гаса из ЕУ", рекао је за Шпигл овај политичар Зелених.

Енергетски стручњак Клаудија Веленројтер с хамбуршког Института за међународну економију не верује да ће то уопште бити потребно. Упркос напетој ситуацији, не предвиђа проблеме у снабдевању. "Не само да Немачка зависи од руског гаса него и Русија зависи од прихода од извоза гаса", каже она.

Неколико гасовода снабдева Европу

Дугорочно, немачки министар привреде планира да ојача контролу над резервама гаса у земљи: зима је показала да је Немачка са смањеним залихама подложнија флуктуацијама цена и геополитичким напетостима. "Зато се морамо боље припремити за следећу зиму како би складишта била добро попуњена", рекао је Роберт Хабек. "То видим као политички задатак."

Највећи светски произвођач природног гаса Гаспром испоручује гас у Европу преко неколико рута. Осим руте преко Украјине, и гасовода Јамал преко Белорусије и Пољске, гас тече и за Немачку најважнијим Северним током директно из Русије.

Северни ток 2, који иде паралелно са својим гасоводом-близанцем, сада је довршен, али још није пуштен у рад. Тај гасовод је предмет геополитичких спорова и није реално да проради током напетости око Украјине.

Ту је и такозвани Турски ток, чији један крак наставља преко Балкана.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара