Читај ми!

НАТО гомила снаге на истоку Европе, стиже још бродова и авиона

НАТО савезници ставили су своју војску у стање приправности и послали додатне бродове и авионе-ловце у своје базе на истоку Европе. Јачање НАТО снага и одбране долази, како је саопштено, "у време када Русија наставља гомилање војске код украјинске границе".

Бројне чланице Северноатланске алијансе објавиле су претходних дана процене о актуелној ситуацији или предстојећем распоређивању снага, наводи се на сајту НАТО-а.

Данска шаље фрегату на Балтичко море и спремна је да пошаље четири авиона типа Ф16 у Литванију, као подршку НАТО мисији у региону.

Шпанија ће послати бродове који ће се прикључити поморским снагама НАТО-а и разматра слање авиона-ловаца у Бугарску.

Француска је изразила спремност да пошаље трупе у Румунију, које су под командом НАТО-а.

Холандија, такође, шаље од априла два авиона типа Ф35 у Бугарску, како би помогла активностима НАТО-а у региону и ставиће брод и копнене јединице у стање приправности.

И САД су ставиле до знања да разматрају повећање војног присуства на источном краку Алијансе.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да поздравља напоре савезника да ставе на располагање додатне трупе Алијанси.

"НАТО ће наставити да предузима све неопходне мере да заштити и одбрани све савезнике, уједно јачајући источни део Алијансе. Увек ћемо одговорити на било какво безбедносно погоршање у нашем окружењу", рекао је Столтенберг.