Читај ми!

Британци поново оптужују Русију због Украјине, Москва одговара: Престаните са провокацијама

Велика Британија је оптужила Кремљ да жели да постави проруског шефа државе у Украјини. Тврде и да Русија планира да нападне Украјину, на шта је званична Москва оштро реаговала – позивају Форин офис да престане да се бави провокацијама.

У извештају Ројтерса наводи се да је британско Министарство спољних послова саопштило да има информације да руска влада разматра опцију да бившег украјинског посланика Јевхена Мурајева активира као потенцијалног кандидата за првог човека проруског руководства у Кијеву.

"Информације које су објављене бацају пуну светлост на обим руских активности према Украјини и увид у намере Кремља. Русија мора да деескалира ситуацију, оконча своју агресивну кампању ширења дезинформација и крене путем дипломатије", рекла је британска министарка спољних послова Лиз Трас и поновила да би сваки руски војни упад у Украјину био огромна и скупа стратешка грешка.

Британци тврде и да су руски обавештајци контактирали са бројним бившим украјинским политичарима у оквиру планова за инвазију. Британско Министарство спољних послова одбило је, међутим, да синоћ пружи доказе за ове оптужбе.

Одговор Кремља: Прекините са провокацијама 

У међувремену је званична Москва реаговала на изјаву британских дипломата о наводним плановима Русије у вези са Украјином.

"Дезинформације које шири британски Форин офис су још један доказ да земље чланице НАТО-а које предводе Англосаксонци стоје иза ескалације тензија око Украјине. Позивамо Велику Британију да прекине провокативне активности, да престане да шири бесмислице и фокусира се на проучавање историје татарско-монголских односа", поручио је представник министарства спољних послова Русије, преноси Тас.

Агенција РИА Новости, позивајући се на дипломатске изворе, преноси да је Русија прихватила предлог британске министарке Лиз Трас да посети Москву и разговара са руским колегом Сергејем Лавровом.

Мурајев: Украјини потребне нове вође 

Бивши украјински посланик Мурајев огласио се на Фејсбуку, а у објави је позвао на окончање подела у Украјини на прозападне и проруске политичаре.

"Време прозападних и проруских политичара у Украјини је заувек нестало. Украјини су потребни нови политичари чија ће политика бити заснована искључиво на принципима националних интереса Украјине и украјинског народа", поручио је Мурајев.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво