Читај ми!

Фридрих Мерц нови председник ЦДУ, раскид са центристичким курсом Ангеле Меркел

Немачка Хришћанско-демократска унија изабрала је већином гласова за новог председника странке Фридриха Мерца. Мерц важи за припадника конзервативног крила странке.

Фридрих Мерц, који је обећао раскид са центристичким курсом ЦДУ који је водила Ангела Меркел током 16-годишњег мандата као канцеларка, добио је скоро 95 одсто важећих гласова током виртуелне партијска конференција, рекао је генерални секретар странке Пол Зиемијак.

Званични избори уследили су после неформалног гласања прошлог месеца у којој је Мерц победио партијске ривале Норберта Роетгена и Хелгеа Брауна, који су се обојица позиционирали као наследници Меркелове центристичке линије.

Мерц (66) је успео из трећег покушаја да освоји партијско руководство. У говору након избора оптужио је немачког канцелара Олафа Шолца за недостатак јасног става у сукобу са Русијом због њеног војног јачања у близини украјинске границе.

"Бивши канцелари би показали лидерство", рекао је Мерц.

Према његовим речима ЦДУ је некадашњу снагу могао да поврати само показивањем јединства.

"Оно што смо доживели у Унији 2021. неће се поновити", рекао је Мерц, позивајући се на борбу међу вишим руководством странке током последње предизборне кампање.

Адвокат из западне Немачке, Мерц је био посланик почетком 2000-их пре него што је дао отказ да би наставио каријеру у фонду "Блек рок". У немачки Парламент вратио се током 2021.

Међу изазовима са којима се Мерц суочава јесте како позиционирати ЦДУ и њену сестринску странку из Баварске, Хришћанско-социјалну унију (ЦСУ), као највећу опозициону странку у парламенту и како повући јасну линију између те странке и крајње десничарске странке АфД.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи