Читај ми!

ЦИА о хаванском синдрому: Нису Руси

Већина случајева такозваног хаванског синдрома може се објаснити узроцима животне средине, недијагностикованим здравственим стањем или стресом, а не акцијама стране силе, објавио је Њујорк тајмс, позивајући се на званичнике америчке Централне обавештајне агенције.

Већина од хиљаду случајева које су прегледали амерички истражитељи је објашњива и показује да је мало вероватно да је тајанствену болест изазвала Русија или неки други страни противник, рекли су званичници ЦИА за новине, описујући привремене налазе студије.

Агенција наставља истрагу о двадесетак необјашњивих случајева који би могли да дају назнаке о томе да ли страна сила стоји иза стања које је погодило америчке дипломате, званичнике и чланове породица у иностранству, укључујући Беч, Париз, Женеву и Хавану, наводи лист, позивајући се на званичнике ЦИА.

Поред тих двадесетак случајева, знатан број других остаје необјашњен. Ово стање је први пут привукло пажњу јавности 2016. године након што се десетине дипломата у америчкој амбасади у Хавани на Куби пожалило на болест. 

Симптоми су укључивали мигрене, мучнину, пропусте у памћењу и вртоглавицу.

Директор ЦИА Вилијам Бернс рекао је у изјави за Тајмс да се агенција бави сложеним питањем са "аналитичком строгошћу, добрим занатом и уз саосећање" и нагласио да су службеници искусили стварне симптоме.

"Иако смо дошли до неких значајних привремених налаза, нисмо готови", рекао је Бернс у саопштењу.

"Наставићемо да истражујемо ове инциденте и обезбедимо приступ нези светске класе онима којима је потребна", додао је Бернс.

Претходно је овог месеца државни секретар Антони Блинкен рекао да Сједињене Државе још не знају шта је хавански синдром нити ко је одговоран за њега.  

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи