Читај ми!

Блинкен у Кијеву – наоружавање Украјине и шатл-дипломатија раме уз раме

Настављају се дипломатски напори за решавање кризе око Украјине. Истовремено, Кијеву стиже оружје и друга војна помоћ САД и савезника. Амерички државни секретар Ентони Блинкен стигао је у Кијев и позвао руског председника да изабере мирни пут за окончање кризе.

Раме уз раме шатл-дипломатија и наоружавање Украјине - у настојању да се реши најопаснија криза на планети. Амерички државни секретар најавио је додатних 200 милиона америчке војне помоћи Украјини.

"У случају руске инвазије, обезбедићемо додатну војну помоћ. Наставићемо дипломатске напоре да бисмо спречили агресију на Украјину и да се промовише дијалог и мир. Наставићемо и да јачамо украјинску одбрану, а увешћемо казнене мере ако не успе дипломатски пут", поручио је Ентони Блинкен.

Украјински председник Володимир Зеленски захвалио је Америци на помоћ́и у, како каже, тешким временима.

"Од стицања независности Украјина издваја велика средства за војску, али је потребна помоћ да би се она модернизовала, посебно у овим тешким временима. Ваша помоћ је снажна подршка нашем суверенитету", истакао је Зеленски.

Москва негира да планира инвазију на Украјину

Док се очекује да, у петак, амерички и руски шефови диломатија у Женеви поново покушају да стишају тензије - Москва негира да планира инвазију на Украјину.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је да Русија неће нападати било кога, па ни Украјину.

"Постоји претња да Украјина буде више интегрисана у НАТО, без формалног захтева за пријем. Урадићемо све да се дипломатским путем врати равнотежа. Предлог који смо дали Американцима је добар пут за то. За Американце би било лакше да се обавежу да не гласају за Украјину у НАТО-у", поручио је Рјабков.

Помоћ Кијеву стиже и из Велике Британије, која снабдева Украјину ракетама кратког домета. Немачка оклева да војно помогне Украјину.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво