Читај ми!

Одложено активирање нове 5Г услуге у САД, избегнута потенцијална катастрофа

Компаније АТ&Т и Верајзон одложиће активирање нове интернет услуге близу неких аеродрома пошто су највеће америчке авио-компаније изразиле забринутост да би услуга пореметила рад уређаја на авионима, што би довело до великог отказивања летова.

Одлука је објављена пошто је администрација председника САД Џозефа Бајдена покушала да посредује у постизању договора између телекомуникационих компанија и авиокомпанија поводом увођења нове 5Г услуге, која је у среду требало да почне у САД, преноси Глас Америке.

Авиокомпаније желе да се спречи коришћење нове услуге на око 3,2 километара око аеродромских писта.

Компанија АТ&Т је саопштила да ће одложити укључивање нових телекомукационих торњева близу писта на неким аеродромима, и да покушава да реши спор у сарадњи са федералним регулаторима.

Потом је Верајзон навео да ће покренути нове елементе своје 5Г мреже, али је компанија додала да је добровољно одлучила да ограничи своју 5Г мрежу око аеродрома.

Верајзон је окривио компаније и Федералну управу за авијацију (ФАА) наводећи да нису успели да реше питање "5Г навигације око аеродрома", иако нови 5Г систем функционише у више од 40 земаља.

Активирање нове 5Г услуге, планирано за почетак децембра, одложено је већ два пута.

Директори америчких авио-компанија упозорили су да би увођење нове 5Г услуге могло да доведе до "заустављања" америчке трговине због могућег приземљења великог броја авиона и да би десетине хиљада Американаца могло да остане "заглављено" у иностранству. 

ФАА је упозорила да би потенцијално мешање фреквенција могло да утиче на осетљиве инструменте у авиону и да знатно омете летачке операције при слабој видљивости.

АТ&Т и Верајзон, међутим, тврде да њихова технологија и опрема не ремете електронику авиона и да се безбедно користе у бројним другим земљама.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво