Читај ми!

Пандемија додатно напунила џепове милијардера, сваке секунде "тежи" за 15.000 долара

Најбогатији људи света су током пандемије коронавируса постали много богатији, док све више људи живи у сиромаштву, саопштила је хуманитарна организација "Оксфам". Наводе да би десет најбогатијих људи било богатије од 99 одсто светског становништва, чак и уколико би остали на један одсто свог тренутног богатства.

Десет најбогатијих људи на свету је, према оцени "Оксфама", своје богатство повећало са 700 милијарди на 1,5 билиона долара, брзином од 15.000 долара у секунди, односно 1,3 милијарде долара дневно.

Истовремено, напомињу да су приходи 99 одсто светског становништва забележили пад, као и да се број људи који живи у сиромаштву увећао за 160 милиона.

"Уколико би десет најбогатијих људи изгубило 99,99 одсто свог богатства сутра, било би и даље богатије од 99 одсто људи на планети. Они сада имају шест пута веће богатство од 3,1 милијарде најсиромашнијих људи заједно", рекла је Габријела Бухер, извршна директорка организације "Оксфам интернешнал".

У новом "Оксфамовом" извештају, који је објављен уочи Светског економског форума под називом "Неједнакост убија", стоји да је неједнакост допринела да сваког дана умре 21.000 људи, односно једна особа на сваке четири секунде.

Додаје се да се истраживање односило на смртне случајеве изазване недостатком приступа здравственој заштити, насиљу заснованом на полу, глади и климатским променама.

"Никад није било толико важно да почнемо да исправљамо насилне грешке ове срамотне неједнакости, враћајући од елите моћ и екстремно богатство кроз порезе, чиме ћемо вратити новац у праву економију и спасити животе", навела је Бухерова.

Од почетка пандемије  богатство милијардера увећало се више него у последњих 14 година. Наводе да би се новцем који би се узео од пореза најбогатијих људи на свету могло обезбедити довољно вакцина за цео свет, универзална здравствена заштита, климатска адаптација и смањење насиља заснованог на полу у више од 80 земаља.

"Милијардери су имали сјајну пандемију. Централне банке су додале билионе долара како би спасиле економију, а ипак је највећи део тога завршио у џеповима милијардера захваљујући буму на берзама. Вакцине су биле намењене заустављању епидемије, али су богате владе дозволиле милијардерима из фармацеутске индустрије да ускрате вакцине милијардама људи", навела је Габријела Бухер.

Жене су током 2020. изгубиле 800 милијарди долара прихода 

Из "Оксфама" напомињу да је екстремна неједнакост облик економског насиља и да закони и политичке одлуке које подржавају богатство и моћ привилеговане мањине непосредно штети огромној већини обичних људи широм света, али и самој планети.

Истиче се и да су жене изгубиле 800 милијарди долара прихода током 2020. године, а да је тренутно запослено 13 милиона жена мање него 2019. године. Више богатства имају 252 мушкарца него једна милијарда жена и девојчица у Африци, Латинској Америци и на Карибима.

Напомиње се и да су мањинске заједнице у Великој Британији, Бразилу и САД били изложенији могућности да премину од последица ковида него припадници већинске популације.

"Оксфам" је навео пример да су, током другог таласа пандемије у Енглеској, припадници мањинске заједнице из Бангладеша имали пет пута већу шансу да умру од последица ковида од већинске белачке популације.

Извештај "Оксфама" се ослања на податке Форбсове листе милијардера и на годишњем извештају о глобалном богатству "Креди Свиса", као и на податке Светске банке.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво