Читај ми!

Европски вето на спајање два јужнокорејска гиганта – да ли је ЕУ стопирала глобални монопол

Европска комисија ставила је вето на спајање два јужнокорејска гиганта из области бродоградње, који би заједно могли да упију чак 60 до 70 посто укупне светске потражње за танкерима за пренос течног природног гаса, јављају медији у тој далекоисточној земљи.

Поједине земље су прави специјалисти за одређене области економије. Јужна Кореја, мада је то ван те индустрије мало познато, земља је која доминира светским тржиштем када је у питању бродоградња и, посебно, производња танкера за транспорт природног течног гаса.

Тај енергент, о којем се последњих месеци због поскупљења пуно говори, као најчистији од свих фосилних горива, све је траженији у свету, па је за његову испоруку, тамо где не постоје гасоводи, потребно све више одговарајућих пловила.

Јужнокорејски медији пишу да су домаћа бродоградилишта, која су ћерке компаније група "Хјундаи" ("Хјундаи хеви"), "Деву" ("ДСМЕ") и "Самсунг" ("Самсунг хеви"), прошле године примила чак 68 од укупно 78 поруџби на светском тржишту за танкере који преносе течни природни гас.

И то је главни разлог зашто је Европска комисија у четвртак одбила план по којем је јужнокорејска компанија "Хјундаи хеви", највећи бродоградитељ на свету, требало да преузме "ДСМЕ", трећи на планети, откупљивањем 56 посто деоница за око 1,68 милијарди америчких долара.

Наиме, када би се та два произвођача удружила у једну мега компанију, она би покривала чак 60 до 70 одсто светског тржишта танкера за превоз течног природног гаса и тако практично била у позицији да гуши конкуренцију и оствари глобални монопол. То тржиште у последњих пет лета је износило преко 10 милијарди долара годишње.

За преузимање и спајање компанија из истог сектора потребна је сагласност у свим земљама или регијама у којима ће новонастали ентитет пословати, па су поменуте јужнокорејске компаније присиљене да исту траже у мноштву држава, и мада су се до сада, рецимо, Кина и Сингапур сложили с њиховим планом, Европска унија, која има огромну потражњу за танкерима, му се супротставила.

Посрнули гигант

Разлог за продају "ДСМЕ", који је у прошлој години примио наруџбе за бродове вредне чак 10,8 милијарди долара, је то што он има озбиљних проблема са солвентношћу јер му, пре него што оствари зараду на њима, на наплату доспевају велики дугови.

То је и главобоља за владу у Сеулу пошто је највећи деоничар у "ДСМЕ" (скраћеница за "Деву бродоградња и поморско инжењерство"), Корејска развојна банка, чији је власник држава. Та финансијска институција већ више од пет година покушава да реши проблем ликвидности бродоградитељске компаније.

"ДСМЕ", који има 35.000 запослених, производи специјализоване бродове који служе за превоз нафте, гаса, руда и хемикалија, али и за потребе војске прави разараче, подморнице и друга ратна пловила.

"Хјундаи хеви" и "ДСМЕ" су објавили да због вета који је уложила Европска комисија за сада одустају од даљег рада на спајању, али и да разматрају правну жалбу против ње.

Ако "Хјундаи хеви" не успе да преузме већински удео у "ДСМЕ", држава ће морати да нађе новог купца, што може бити врло тежак задатак и довести до тога да се новац пореских обвезника употреби за спасавање гиганта светске бродоградње.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво